Rotsblok op tunnel: twintig Japanners vast

FURUBURI, 12 FEBR. Negentien inzittenden van een bus en de bestuurder van een personenauto zitten sinds zaterdag vast in een tunnel op het eiland Hokkaido in het noorden van Japan. Zaterdag schoof, na twee dagen van zwware regenval, een rotsblok met de omvang van ruim zestig bij dertig meter en een gewicht van ongeveer 50.000 ton op de tunnel die langs een bergwand loopt. Een tweede poging om met 250 kilogram explosieven een doorgang te maken naar de beknelde voertuigen is vandaag mislukt. De eerste poging faalde gisteren.

De explosie was bedoeld om het rotsblok in zee te laten vallen, maar heeft slechts een klein gat in het blok geslagen, waardoor het volgens deskundigen ter plaatse “gevaarlijk onstabiel” is geworden. Een ingenieur vermoedt dat de hele rotswand moet worden opgeblazen. Officieel is gezegd dat het een week kan duren voor de bus en de personenauto zijn bereikt.

Reddingswerkers hebben zaterdag elf uur nodig gehad om de mogelijkheden te bestuderen voor het ontzetten van de voertuigen in de tunnel. Na de aardbeving in Kobe een jaar geleden kregen instellingen die verantwoordelijk waren voor reddingswerkzaamheden kritiek omdat zij te langzaam zouden hebben gewerkt. (AP, Reuter, AFP)