Riad verzoent zich met koning Hussein

JEDDAH/AMMAN, 12 FEBR. De Jordaanse koning Hussein heeft het afgelopen weekeinde een bezoek aan Saoedi-Arabië gebracht dat een doorbraak vormt in de door de Jordaanse opstelling in de Golfcrisis gespannen relaties tussen beide landen.

Hussein, die een kleine pelgrimstocht (umra) naar Mekka maakte, ontmoette echter niet koning Fahd, waardoor de verzoening zou zijn bezegeld. Fahd is herstellende van een beroerte in november, die al tot uitstel van een voorgenomen bezoek van Hussein in december leidde. De Jordaanse vorst had wel een ontmoeting met kroonprins Abdullah, die de lopende zaken waarneemt. Fahd was vorige week naar de heilige stad Mekka gevlogen voor een kleine pelgrimstocht en om daar bezoekers te ontvangen. Maar ook de Egyptische president Mubarak, die eveneens in Mekka was, vertrok dit weekeinde zonder Fahd te hebben gesproken. Dit suggereert dat de koning toch nog steeds zieker is dan de Saoediërs willen toegeven.

Koning Fahd weigerde twee jaar geleden nog koning Hussein te ontvangen uit woede over diens steun aan de Iraakse leider Saddam Hussein na de Iraakse bezetting van Koeweit in 1990. In Saoedi-Arabië en andere Arabische Golfstaten werd Husseins houding als verraad opgevat. Inmiddels echter is Hussein op zijn schreden teruggekeerd: de afgelopen zomer heeft hij onomwonden de kant van de Iraakse oppositie en van de Verenigde Staten gekozen.

Hussein toonde zich vanochtend in Amman vol vertrouwen dat de breuk nu is geheeld. “Wij geloven dat alles wat onze bilaterale betrekkingen schaadde, nu voorbij is, voorgoed (...) God zij dank dat deze periode voorbij is, en een nieuwe, veelbelovende toekomst begint.” Functionarissen zeiden dat de ministers van financiën van de twee landen elkaar spoedig zullen ontmoeten om de economische samenwerking te versterken. (Reuter, AP, AFP)