Politiek geweld Bangladesh groeit

DHAKA, 12 FEBR. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Bangladesh, donderdag, neemt het politieke geweld toe. Dit weekeinde vielen drie doden en tientallen gewonden bij rellen in verscheidene dorpen en steden.

De rellen braken uit na demonstraties van de oppositie, die actie voert tegen de verkiezingen. Het hoofd van het comité dat de verkiezingen organiseert, heeft gezegd dat hij het leger zal inzetten om de rust in het land te bewaren.

Het aantal dodelijke slachtoffers van politiek geweld is de afgelopen twee weken opgelopen tot vijftien. Meer dan driehonderd mensen werden gewond. Ooggetuigen zeggen dat aanhangers van de oppositie dit weekeinde auto's en benzinestations in brand staken en verkiezingslokalen aanvielen.

De oppositie kenschetst de verkiezingen bij voorbaat al als niet eerlijk. Sheik Hasina Wajed, leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Awami Liga, zei gisteren dat de uitslag van de verkiezingen al bekend is. Zij heeft buitenlandse regeringen opgeroepen de uitslag niet te accepteren. De meeste oppositiepartijen boycotten de verkiezingen.

De oppositie beschuldigt premier Begum Khaleda Zia van corruptie en incompetentie. Khaleda Zia won in 1991 de eerste vrije verkiezingen in Bangladesh. De oppositie eist al lange tijd haar aftreden en wil dat een zakenregering verkiezingen organiseert.

Premier Khaleda Zia zei gisteren tijdens een door geweld verstoorde verkiezingsbijeenkomst, waarbij vijftig gewonden vielen, dat zij het 'terrorisme' hard zal bestrijden als haar partij de verkiezingen wint. Een dag eerder had zij al gezegd dat “geen kracht ter wereld de verkiezingen kan tegenhouden”. (AP, Reuter)