Pearson betaalt 950 mln voor uitgeverij HarperCollins

Het Britse mediaconcern Pearson koopt voor 377 miljoen pond sterling (950 miljoen gulden) de Amerikaanse uitgever van studieboeken HarperCollins Educational Publishing.

Het gaat om een onderdeel van HarperCollins, eigendom van News Corporation, het concern dat toebehoort aan de mediamagnaat Rupert Murdoch. De jaaromzet van HarperCollins beloopt ongeveer 320 miljoen dollar (520 miljoen gulden).

Pearson, uitgever van onder meer de Britse zakenkrant Financial Times en Penguin-boeken en eigenaar van het wassen beeldenmuseum Madame Tussaud, laat de aanwinst fuseren met de Amerikaanse activiteiten van dochterbedrijf Addison Wesley Longman. Het Britse concern krijgt met de acquisitie 6 tot 7 procent in handen van de markt voor educatieve boeken in de Verenigde Staten. Op het gebied van het uitgeven van schoolboeken komt Pearson op de vierde plaats te staan en voor wat betreft boeken voor hoger onderwijs op de derde plaats.