Olieproduktie OPEC flink hoger

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft haar produktie van ruwe olie vorige maand fors vergroot. De prijzen gingen desondanks licht omhoog als gevolg van goede vraag door het koude winterweer, zodat de inkomsten van het kartel flink stegen.

Volgens het vakblad Middle East Economic Survey (MEES) nam de produktie toe van gemiddeld 25,14 miljoen vaten (van 159 liter) per dag in december tot ongeveer 26 miljoen vaten in januari. Daarmee zat de OPEC anderhalf miljoen vaten boven haar officiële produktieplafond van 24,52 miljoen vaten. Vooral Iran haalde meer olie uit de grond. De produktie nam daar toe van 3,35 miljoen tot 4,04 miljoen vaten. Dat komt volgens de OPEC doordat de Iraanse export in december werd verstoord door slecht weer. De toen opgelopen achterstand werd in januari ingehaald. De produktie van Venezuela nam vorige maand met 100.000 vaten toe en die van Nigeria met 40.000 vaten.

De gemiddelde prijs van OPEC-olie steeg in januari van 17,76 tot 18,06 dollar per vat. Dat peil is nog steeds aanzienlijk lager dan de door het kartel gehanteerde streefprijs van 21 dollar.

MEES verwacht grote problemen binnen de OPEC als Irak bij de onderhandelingen met de VN toestemming krijgt om meer olie te exporteren. Andere lidstaten zullen dan via produktiebeperking ruimte moeten maken voor Irak. Doorslaggevend zijn de posities van Saudi-Arabië, Koeweit, Iran en Venezuela. Vooral Saudi-Arabië voelt er weinig voor in te leveren zolang andere landen hun produktiecontingenten overschrijden, aldus MEES.