Nieuwe attractie: 'Darling market'

RIJSWIJK, 12 FEBR. 'Een dagje Rijswijk is altijd tekort.' Zo luidt een slogan van het pretpark Drievliet, twee plaatselijke winkelcentra en de Kamer van Koophandel in de stad onder de rook van Den Haag. Vanaf 2 maart heeft Rijswijk er een attractie bij: dan gaat de Darling Market open, in de oude broodfabriek Meneba op een industrieterrein.

In de volksmond wordt de markt, die alleen op zaterdag en zondag (tegen betaling) is te bezoeken, al vergeleken met de 'zwarte markt' van Beverwijk. Maar commercieel medewerker J. Overgoor van exploitant Straathoven bv spreekt van een wereldmarkt. “De aangeboden produkten zijn uit alle continenten afkomstig”.

“Er komen drie- à vierhonderd stands”, aldus Overgoor, “een stuk of twintig exotische restaurantjes met alle denkbare gerechten, een supermoderne kinderspeelplaats en een beurzencentrum. En dat allemaal in vier met elkaar verbonden hallen op 24.000 vierkante meter, waar het entertainment veelzijdig zal zijn: de buikdanseres, de country- en westerngroep en het draaiorgel wisselen elkaar af.”

Overgoors directeur, oprichter en ex-eigenaar H. van der Straaten van Konmar, is de initiatiefnemer van Darling Market. Op een zakenreis in Australië werd hij geïnspireerd door Darling Harbour, een attractie rond de haven van Sydney, waar volgens Overgoor “een miljoenenpubliek op af komt om te shoppen, te kijken naar het entertainment of gewoon om te flaneren”. De Darling is een rivier bij de haven van Sydney.

Op de Darling Market worden niet alleen produkten als Indonesische batik, Brazilliaans aardewerk en Japanse kunst plus kimono's verkocht, zegt Overgoor. “De klanten kunnen er ook gewoon voeding, truien en broeken kopen.” Als dat laatste het geval is, komt echter de gemeente in actie. “Er is afgesproken dat op de markt alleen spullen mogen worden verkocht die niet of nauwelijks in Nederland verkrijgbaar zijn”, aldus een woordvoerder de gemeente Rijswijk.

Het enthousiasme voor de stands is groot, negentig procent is al bezet. De huurprijzen zijn laag. Een stand van 4,20 bij 2,20 meter kost 200 gulden exclusief btw per weekeinde, met dien verstande dat de huurder er zes maanden aan vast zit.

De gemeente schat dat er per weekeinde ongeveer 5.000 mensen “van heinde en verre” naar de Darling Market zullen komen. De gemeente voelt er weinig voor op te draaien voor de 160.000 gulden die jaarlijks nodig zullen zijn voor extra politiezorg en nieuwe verkeersmaatregelen. B en W willen daarom vermakelijkheidsbelasting heffen. Als de raad daarmee akkoord gaat, zal die 35 cent per bezoeker bedragen.