Niet alle voetbal is straks te zien op nieuw sportkanaal

Ruim één miljard gulden ontvangt de KNVB tot 2003 van een consortium dat een apart Nederlands televisiekanaal voor sport wil exploiteren. Veel over dit kanaal is nog onduidelijk. Wel duidelijk is het volgende:

Uitzendrechten. Niet al het voetbal is in de toekomst te zien op het sportkanaal. De KNVB verkoopt de uitzendrechten van: de wedstrijden van de competitie (eredivisie en eerste divisie), de thuiswedstrijden van het Nederlands elftal (kwalificatie-duels voor EK en WK en vriendschappelijke interlands), het bekertoernooi, de wedstrijd om de Super Cup, het olympisch elftal en van onder meer het amateurvoetbal, het vrouwenvoetbal en het jeugdvoetbal.

Van deze beelden zijn 'sub-licenties' te koop: andere zendgemachtigden kunnen bijvoorbeeld samenvattingen kopen van de duels uit de eredivisie voor uitzending op een later tijdstip. NOS-voorzitter Van der Louw zei zaterdag hier niets voor te voelen. De KNVB, zo verwacht Van de Louw, zet de “lekkerste brokken” natuurlijk op het sportkanaal, en de NOS-voorzitter heeft geen zin de “overgebleven kruimels op te likken”.

Het sportkanaal beschikt (nog) niet over de rechten van bijvoorbeeld het Europa-Cupvoetbal van Ajax en Feyenoord (NOS), de Champions League (NOS), overig Europees bekervoetbal (NOS en RTL), het Europees en het wereldkampioenschap voetbal (voorlopig (NOS), en beelden van buitenlandse competities in bijvoorbeeld Italië, Spanje en Engeland.

Sportkanaal. Voetbal moet een kwart van de programmering van de nieuwe zender vullen. De overige uren worden besteed aan andere sporten, aan sport gerelateerde programma's, entertainment en nieuws. Het Sportkanaal gaat 300 uur KNVB-voetbal per jaar uitzenden. Dat is ongeveer 50 procent meer dan er nu wordt uitgezonden. Van alle wedstrijden uit de competitie, het bekertoernooi en van het Nederlands elftal komen beelden in samenvatting. Veertig wedstrijden komen live op televisie, waarbij de zes duels tussen Ajax, PSV en Feijenoord. Dertig live wedstrijden zijn bestemd voor een betaalkanaal. Het is nog onduidelijk welk kanaal.

Zendtijd. De uitzendtijden zijn van 16.00 tot 0.30 uur op weekdagen en van 11.00 tot 00.30 uur in het weekeinde. Experimentele uitzendingen beginnen in juli. De eerste uitzending van competitiebeelden is op 18 augustus.

Kijkgeld. De kijker betaalt nu per jaar 160 gulden kijk- en luistergeld voor de publieke omroep (Nederland 1, 2 en 3). Voor de kabelaansluiting betaalt de kijker gemiddeld 18 gulden per maand. De rekening is verwerkt in de rekening van het energiebedrijf. Het Sportkanaal wil de kabelmaatschappijen 2 gulden per maand per aansluiting laten betalen om het programma te mogen doorgeven.

'Pluspakket'. Staatssecretaris Nuis (media) wil dit jaar de televisiezenders op de kabel verdelen over een zogenoemd 'basispakket' en een aantal 'pluspakketten'. In het basispakket komen, tegen een wettelijk vastgesteld tarief, de Nederlandse en een aantal Europese publieke zenders. In de pluspakketten, waarvoor de kijker extra moet betalen, komen waarschijnlijk de commerciële zenders. Het is onduidelijk of het nieuwe sportkanaal wordt ondergebracht in het basispakket of het pluspakket. Opname in het pluspakket zou in het belang zijn van Philips, dat deelneemt in het sportkanaal-consortium: Philips levert de 'decoders' voor de pluspakketten.

Redactie. De sportzender verwacht een redactie van 35 mensen nodig te hebben. Die krijgen, volgens KNVB-bestuurder Staatsen, redactionele onafhankelijkheid. Hij heeft prof. Snijders, hoogleraar journalistiek in Groningen, gevraagd te adviseren bij het opstellen van een redactiestatuut voor de sportzender. De eisen die de KNVB aan de beelden stelt, zijn enkel technische eisen, zei A. Staatsen zaterdag. “Zoals het Concertgebouw-orkest ook technische eisen heeft bij de opname van een CD. Wat de recensent er van vindt, is zijn zaak.” W. van Kooten, initiatiefnemer van de nieuwe zender, sluit niet uit dat het Sportkanaal probeert Kees Jansma en Mart Smeets, de belangrijkste gezichten van Studio Sport, te strikken voor de verslaggeving.

Publieke omroepen. Bij de publieke omroepen is geschokt gereageerd op het besluit van de KNVB. “Misschien hebben we tijdgeest niet goed aangevoeld en zijn we te netjes geweest”, was het commentaar van Kees Jansma, chef van Studio Sport. Hij toont zich verbitterd. “KNVB-onderhandelaar Groenenboom heeft toezeggingen gedaan. Is het naïef te verwachten dat na een samenwerking van tientallen jaren beloftes worden nagekomen?” Juristen en politici onderzoeken nog of de voetbalbond wel volgens de regels handelde. Toch gaat Jansma er al van uit dat Studio Sport het vanaf 1 augustus zonder competitievoetbal moet stellen. “Ik wil geen valse hoop wekken bij mijn redactie. De KNVB heeft zich ongetwijfeld goed geïnformeerd over alle moeilijkheden en mogelijkheden”, aldus Jansma.