Nederlandse shorttrackers zijn gezeur over gevaren meer dan beu Risico's vermijden en aanvaarden

AMSTERDAM, 12 FEBR. “Ik bepaal zelf welke risico's ik wil lopen”, eindigt het programmaboekje van de Nederlandse kampioenschappen shorttrack die afgelopen weekeinde in Amsterdam zijn verreden. Het is niet de uitspraak van een shorttracker, maar een advertentie van een verzekeringsmaatschappij die de sport met haar diensten vergelijkt. “Enerzijds vermijden van risico's en anderzijds het aanvaarden daarvan.”

Het blessuregevaar van shorttrack was de afgelopen tijd een punt van discussie. Twee jaar geleden maakte Monique Velzeboer, de olympisch kampioene van 1988, een fatale val waarbij ze een dwarslesie opliep. Eind december brak Priscilla Ernst twee ruggewervels. Ernst besloot afgelopen donderdag een rechtszaak tegen de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) aan te spannen. Volgens haar familie was de beveiliging bij de desbetreffende wedstrijd in de Haagse Uithof onvoldoende.

In de Amsterdamse Jaap Edenhal zegt Piet Broekhuizen, lid van de KNSB-sectie shorttrack, niets te weten van de voornemens van de familie Ernst en dus ook niet te willen reageren. Later verklaart hij het waarom van zijn sceptische houding. “Het verhaal van Priscilla wordt zó uitgemolken in pers. En ook nog eens door mensen die geen verstand van de sport hebben en het incident niet in een breder perspectief plaatsen. Het is nog niet eens een incident, het is een karikatuur geworden.”

Broekhuizen licht zijn harde bewoordingen toe over de gebroken rug van het voormalig kernploeglid. “Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er met haar is gebeurd. Maar die val is vastgelegd op video en de beelden laten zien dat Priscilla helemaal niet hard is gevallen. Ze viel alleen ongelukkig.” Broekhuizen begrijpt waarom vader Ernst volgens hem de realiteit enigszins uit het oog is verloren. “Het is zijn dochter en daarom is het logisch dat de emoties meespelen. Hij gebruikt het voorval om een ideaal te verwezenlijken, het ideaal van een optimale baanbescherming. Dat willen we natuurlijk allemaal maar het gereedschap dat hij daarvoor hanteert is volkomen verkeerd.”

Het KNSB-sectielid doelt op de negatieve publiciteit die vader Ernst veroorzaakt. Volgens Broekhuizen is het al erg genoeg dat het shorttrack in de schaduw van het lange-baanschaatsen staat en werken de uitspraken van Ernst averechts. “Zo maak je een sport kapot terwijl er al zo'n negatieve stempel op wordt gedrukt vanwege de blessures. Als een wielrenner in de Tour valt en een schedelbasisfractuur oploopt, wordt die tak van sport toch ook niet ter discussie gesteld? Ik kreeg daarentegen na de val van Priscilla meteen een telefoontje van een verslaggever die als eerste vraag stelde wanneer het shorttrack zou worden afgeschaft.”

Ook Esmeralda Ossendrijver, viervoudig Nederlands kampioene, is het gezeur over de gevaren van de sport en het voorval Ernst goed zat. “Het gaat hier vandaag toch om de NK? Ze stellen alleen maar vragen over dat ongeluk. De val van Priscilla is nu toch wel achterhaald.” Ossendrijver kan zich absoluut niet vinden in de argumenten van haar ex-kernploeggenote.

Volgens haar was er niets mis met de beveiliging in Den Haag. “Priscilla heeft gewoon pech gehad want ik heb valpartijen gezien die tienduizend keer erger waren. Maar als zíj valt is het ook altijd prijs. Een keer kwam ze met haar arm tegen de boarding en brak ze haar pols op vijf plaatsen. Nou, dat moet je kunnen hoor.”

De wereldkampioenschappen worden over twee weken in de Haagse Uithof gehouden, waar de bochtbeveiliging volgens Priscilla Ernst dus onvoldoende is. Ook Dave Versteeg heeft zijn bedenkingen over de uitspraken van Ernst. “Die bochtbeveiliging is gewoon goed. Anders zou ik daar heus niet starten.” Toch zullen de Haagse kussens vervangen worden voor kwalitatief betere kussens uit Zoetermeer. Dat wil volgens Piet Broekhuizen niet zeggen dat de familie Ernst toch gelijk heeft. Vader Ernst zegt dat de Haagse kussens niet aan de eisen van de Internationale Schaatsunie (ISU) voldoen. Broekhuizen beweert het tegendeel.

“Voor een WK gelden andere veiligheidsnormen dan voor een gewone competitiewedstrijd, zoals in het geval van Priscilla. De wereldtop rijdt gewoon veel harder. We hebben voor de kussens uit Zoetermeer gekozen omdat die er mooier uitzien. Ze zijn inderdaad ook beter, maar de beveiliging van Den Haag had er ook nog best mee doorgekund.”

    • Ellen Tax