Mat Damrak in afwachting cijfers grote concerns

AMSTERDAM, 12 FEBR. Beleggers op de Amsterdamse beurs gedroegen zich vanochtend terughoudend, in afwachting van de publikatie van de jaarcijfers van enkele grote concerns. De omzet was gering.

AMSTERDAM Hoofdfonds Polygram, dat woensdag cijfers bekendmaakt, was vanochtend 1,20 gulden hoger op 93,30. De internationals Philips en Koninklijke Olie, die hun resultaten donderdag presenteren, zagen hun koersen dalen. Philips leverde dertig cent in (66,50 gulden), Koninklijke Olie zakte met vijftig cent terug tot 234,20 gulden.

Unilever, vorige week vrijdag een groot deel van de dag flink lager wegens de melding van een forse herstructureringslast van 626 miljoen, noteerde vandaag onveranderd op 234,70. Het verlies op vrijdag bedroeg per saldo zes dubbeltjes. Koninklijke Begemann werd vanochtend een gulden lager geprijsd op 25 gulden. Voormalig Begemann-bestuursvoorzitter Joep van den Nieuwenhuyzen kondigde vrijdag aan te stoppen met Begemann, evenwel met medeneming van RDM.

Er was aanbod van de zijde van optiebeurs. “Die willen de AEX onder de 50 punten zien te krijgen. Ze zijn short gegaan in de flauwte van de vorige week”, zo viel als commentaar te beluisteren. Handelaren hebben met het oog op de dalende koersen van vorige week stukken op termijn verkocht in de veronderstelling dat de markt nog verder omlaag zou gaan. Ze moeten de stukken zelf echter nog kopen en lijden verlies als de koersen omhoog gaan.

De beursgraadmeter AEX stond aanvankelijk op een verlies van drie punten, maar herstelde zich later enigszins. Tegen het middaguur stond de AEX op 501,03, een verlies van 0,96 punt.

De beurs van Londen schrok van de IRA-bomaanslag en verloor vanochtend vier punten, Frankfurt steeg 15 punten en Parijs krabbelde vier punten omhoog.

De dollar noteerde 0,4 cent lager dan vrijdag en ook de obligatiemarkt verloor aanvankelijk hoogte, maar kon onder invloed van de herstellende bundfutures (termijncontracten op Duitse obligaties) in Londen later weer wat aantrekken. De tienjarige staatslening (6 procent) noteerde een stuiver hoger op 99. De dertigjarige staatslening deed echter vijf cent minder op 107,20. “Lusteloos, weinig tot geen handel”, aldus de verzuchting van een obligatiehandelaar.

Bijna alle aandelen tendeerden vanochtend omlaag. ABN Amro was daarop een uitzondering met een winst van tachtig cent op 71,10. Andere financiële waarden gingen omlaag. ING werd twee dubbeltjes minder waard op 105, Aegon noteerde een zelfde verlies op 68,10 gulden. Akzo Nobel leverde zeven dubbeltjes in op 184,30 en branchegenoot DSM ging met twee dubbeltjes achteruit tot 142,50.

Elders in de markt kreeg magazijnstellingenproducent Nedcon er flink van langs. De koers ging met maar liefst 6 gulden omlaag tot 32,10, nadat het bedrijf vrijdag over het boekjaar 1995 een verlies van 670.000 gulden openbaarde, evenveel als in 1994. Dat was voor de beleggers een tegenvaller, omdat over het afgelopen jaar op winst was gerekend.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio blijft vandaag gesloten wegens de viering van een feestdag.