Leeson: Barings was eenvoudig te misleiden

LONDEN, 12 FEBR. Het was eenvoudig om de top van Barings te misleiden over de verliezen bij de handel op de financiële markten van het Verre Oosten.

Dit schrijft de voormalige Barings-handelaar Nick Leeson vandaag in een voorpublicatie van zijn autobiografie in de Britse krant de Daily Mail. Leeson bouwde met transacties in een periode van ruim twee jaar in Singapore verliezen op - omgerekend rond 2,2 miljard gulden - die in februari vorig jaar leidden tot de ondergang van zijn werkgever, de Britse Barings-bank. De bank werd vervolgens door de Nederlandse bankverzekeraar ING overgenomen. Leeson is inmiddels in Singapore veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf, na schuld te hebben bekend.

In zijn autobiografie schrijft Leeson dat, omdat hij zich bij de bank een reputatie van 'superster' had verworven, de top van de bank hem toestond om alles te doen wat hij wilde. Hij zegt dat de kiem voor de ondergang van Barings werd gelegd in 1992, toen hij een klein verlies van 20.000 pond (50.000 gulden) door een collega verdoezelde door het op een rekening te boeken die voor administratieve fouten was bedoeld.

Leeson werd naar eigen zeggen nooit van hogerhand gevraagd om die rekening en hield deze achter slot en grendel tot hij op 23 februari vorig jaar Singapore uiteindelijk ontvluchtte. Meer dan twee jaar lang had Leeson zijn verliezen op de financiële markten naar de rekening weggeboekt, totdat ze in de honderden miljoen ponden liepen. “Het liep uit de hand, en ik had het misbruikt. Ik keek er niet eens meer naar, want ik was er doodsbang voor.”

Leeson beschrijft nog een andere manier waarmee hij zijn verliezen verborg. “Ik verzon een transactie tussen Barings en een andere firma om daarmee een verlies van 50 miljoen pond (125 miljoen gulden) te verbergen. Met een schaar en lijm vervalste ik een fax, waarin daarna stond dat Barings die som geld zou ontvangen.”

De rest van de financiële markt had volgens Leeson inmiddels al lang door wat de Barings-directie veronachtzaamde: “Ik zat zo diep in de problemen dat er geen uitweg meer was.” Leeson zegt dat hij, omdat hij te bang was om de verliezen nog bij te houden, niet wist dat het tekort inmiddels al zo hoog was opgelopen dat het tot het bankroet van Barings zou leiden.

Nadat Leeson met zijn vrouw uit Singapore vluchtte, bracht het echtpaar nog enkele dagen door in een luxe hotel bij de Maleisische stad Kota Kinabulu. Op 2 maart werd de Barings-handelaar gearresteerd bij aankomst op het vliegveld van de Duitse stad Frankfurt. (Reuter)