Inzet Club deukt Anderlecht

BRUGGE, 12 FEBR. Hugo Broos, trainer van koploper Club Brugge, vond de topper tussen zijn ploeg en Anderlecht (2-1) hét bewijs dat het nog zo slecht niet gaat met het Belgische voetbal. De Brugse koploper, nu vijf punten voor op de concurrent uit Brussel, won echter op basis van mentaliteit en niet op klasse. Het niveau van de wedstrijd tussen de kopploegen was onder de maat. De spanning, vechtlust en inzet vergoedden deze keer veel. “Deze wedstrijd was geen maatstaf. Daarvoor moet je juist bij de andere gaan kijken”, aldus Anderlecht-verdediger Graeme Rutjes.

Het is typerend dat de bijna 36-jarige veteraan nog steeds probleemloos stand houdt in België. Rutjes en landgenoot John Bosman waren bij Anderlecht zo goed als afgeschreven, maar spelen nu weer wekelijks. Een andere dertiger, Lorenzo Staelens, was gisteren de man van de wedstrijd. De Brugse middenvelder moest er voor zorgen dat Bosman niet gevaarlijk kon zijn met zijn hoofd. In de tweede helft maakte hij ook nog de gelijkmaker van Club en gaf twaalf minuten voor tijd de voorzet voor de winnende treffer van Vermant.

Staelens is technisch gezien geen uitzonderlijke voetballer. Op pure voetbalkwaliteiten staken er gisteren in het Olympiastadion ook maar drie spelers bovenuit. Dat waren De Bilde en Zetterberg van Anderlecht en Okon van Brugge. Alleen eerstgenoemde is een Belg. Gilles de Bilde is volgens kenners het enige echte talent van het land.

De Bilde zette Anderlecht in de beginfase op voorsprong. Hij benutte een strafschop nadat hij zelf was aangetikt door Okon. Halverwege de tweede helft leek het talent op weg naar een tweede treffer, maar na een fraaie solo maaide hij vrij voor het doel over de bal heen. “Als het echt moet gebeuren, mist hij net nog iets”, oordeelde Rutjes over zijn teamgenoot. De Nederlander vindt De Bilde “een goeie, maar hij is pas aan zijn eerste seizoen bij een grote club bezig”.

Sinds de clubs zich op hun vingers voelen gekeken wat betreft hun financiële huishouding worden geen echte grote buitenlandse vedetten meer België binnengehaald. Nu spelen er voornamelijk tweede- en derderangs vreemdelingen. Heel af en toe zit er nog weleens een grote vangst bij. De Australiër Paul Okon groeide bij Club Brugge uit tot een topspeler. De laatste man liet tegen Anderlecht zien waarom PSV in hem geïnteresseerd is. Hij heeft voetbalintelligentie en een imponerende lange trap. Maar ook Okon gaat België na dit seizoen ook verlaten. Hij zal niet voor PSV kiezen, maar voor een club uit Italië, het geboorteland van zijn moeder.

Okon, verleden maand geëerd met de Gouden Schoen, wil met een titel afscheid nemen. De club staat nu dus vijf punten voor op Anderlecht. Als dat zo blijft, dan krijgt België de kampioen die het verdient. Volgens de omschrijving van Rutjes “een ploeg met veel power en een goed systeem”.