'Goed gesprek' Rusland-VS

HELSINKI, 12 FEBR. Rusland en de Verenigde Staten zullen zich inspannen conflicten uit de weg te gaan, hoewel het duidelijk is dat beide landen soms tegengestelde belangen nastreven. De ministers van buitenlandse zaken van Rusland en de VS zeiden dit afgelopen zaterdag in Finland, na afloop van twee 'kenningsmakingsgesprekken' die bij elkaar ruim zes uur duurden.

Volgens de Amerikaanse minister Warren Christopher had zijn Russische ambtgenoot Jevgeni Primakov onderstreept dat de Koude Oorlog voorbij was en dat hij noch zijn collega's wilden terugkeren naar een dergelijke verhouding. Christopher zei deze geruststelling van Primakov te hebben ervaren als “een plezierige verrassing”. “We zijn goed van start gegaan”, aldus Christopher, die daaraan toevoegde: “Zou het niet een grote verrassing zijn als landen die zo groot zijn als de onze hun verschillen niet zouden hebben?”

Primakov, die de gesprekken als 'zakelijk' omschreef, zei dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat de relaties tussen beide landen zich in “enige vorm van crisis” bevinden. Maar als toegelaten zou worden onenigeheid te laten escaleren in een confrontatie, dan zou dat volgens Primakov tot “oncomfortabele consequenties” kunnen leiden, met als gevolg een “zeer gevaarlijke situatie”.

Christopher zei dat hij Primakov had bevestigd dat de NAVO zou uitbreiden in de richting van de Russische grens en daarbij landen zou opnemen die tot de ineenstorting van de Sovjet-Unie tot het voormalige Warschapact hadden behoord. Christopher zei dat hij de Russische minister van buitenlandse zaken had laten weten dat de NAVO daarbij met “vastbeslotenheid” (firmness) zou handelen indien dat noodzakelijk zou zijn. Primakov reageerde door te zeggen dat het “wenselijk” is dat de NAVO binnen zijn huidige grenzen blijft. Hij zei te verwachten dat beide landen over deze kwestie een oplossing zouden vinden die alle partijen zou bevredigen.

Primakov gaf aan dat de nucleaire technologie ter waarde een miljard dollar die Rusland aan Iran wil geven, er niet op gericht is bij te dragen aan de ontwikkeling van een atoombom door dat land. Primakov wilde niet nader ingaan op de steun die Rusland geeft aan de wederopbouw van de olie-industrie in Irak, maar volgens Christopher zou zijn Russische ambtgenoot tegenover hem hebben gezegd dat Rusland geen enkele intentie had het embargo dat de Verenigde Naties tegen Irak hebben ingesteld te ondermijnen.

Functionarissen van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zeiden dat Primakov zich in de gesprekken “pragmatisch en uitgerekend toegevend” was geweest. Beide bewindslieden zouden in de gesprekken nauwkeurig naar elkaar hebben geluisterd. (AP, Reuter)