Gladheid veroorzaakt tientallen botsingen

ROTTERDAM, 12 FEBR. Gladheid op de Nederlandse wegen heeft dit weekeinde geleid tot enkele tientallen botsingen en is mogelijk de oorzaak geweest van een dodelijk ongeval. Door lichte sneeuwval en bevriezing van natte weggedeelten was het met name op binnenwegen in de noordelijke provincies glad.

In Zeeland is vanmorgen een aantal binnenwegen voor vrachtverkeer afgesloten om beschadiging van het wegdek door 'opdooi' te voorkomen. Dooiwater kan door de bevroren ondergrond niet weglopen, waardoor op het wegdek een sliklaagje ontstaat. Bij zware belasting kan de weg beschadigd raken. De maatregel zal wellicht enkele dagen van kracht blijven.

Een 21-jarige inwoonster van Lexmond kwam gisteren in haar woonplaats om het leven toen haar auto van de weg raakte, vermoedelijk door gladheid. Het slachtoffer werd uit de auto geslingerd en overleed ter plekke aan nekletsel. Zaterdagochtend ontstond gladheid door sneeuwval vooral in Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. Op de snelwegen veroorzaakte dat een tiental botsingen. Er viel een lichtgewonde. Op de snelwegen rondom Rotterdam gold zaterdag geruime tijd een maximum snelheid van 70 kilometer per uur.

In de nacht van zaterdag op zondag ondervond vooral het verkeer op de secundaire wegen in de noordelijke provincies hinder. In Drenthe, Groningen en Friesland meldde de politie 68 ongevallen. Drie inzittenden van personenauto's raakten ernstig gewond. Ook in Zeeland deden zich door de gladheid botsingen voor. Aanrijdingen veroorzaakten in de meeste gevallen alleen blikschade.

In tegenstelling tot de lokale wegen waren autosnelwegen en andere doorgaande routes goed begaanbaar, omdat daar regelmatig werd gestrooid. Volgens een woordvoerder van de politie was er op de binnenwegen te weinig verkeer om het strooizout “in te rijden”.

Een woordvoerder van de verkeerspolitie in Driebergen zegt dat het het afgelopen weekeinde niet druk was op de wegen. “Daardoor viel het aantal ongevallen mee. De sneeuwval was erg licht en wat er viel, dooide snel weg door de hoge temperatuur.”

Door de dooi werd zaterdag de tiende editie van de Roosendaalse Vliettocht afgelast. Organisator Th. Copper achtte het niet verantwoord de tocht over de Roosendaalse- en Steenbergse Vliet te verrijden. Zijn peilstok wees een te geringe ijsdikte aan om honderden schaatsers te dragen. “Het was 1,9 graad boven nul. De dooi had al ingezet”, aldus Copper. Schaatsers die zich al hadden aangemeld, kregen gistermiddag bij de Roosendaalse politie hun geld terug. Een kwart van de achtduizend bestelde medailles was voor niets gegraveerd.