Farrakhan eert Iran als islamitische voorhoede

TEHERAN, 12 FEBR. De Amerikaanse radicale zwarte moslim-leider Louis Farrakhan heeft gisteren in Teheran het Iraanse regime lof toegezongen als “voorhoede van de islamitische revolutie die de wereld overspoelt”.

Farrakhan, door de Iraanse president Rafsanjani voorgesteld als de vertegenwoordiger van 30 miljoen Amerikaanse zwarten, deed dat voor een menigte van tienduizenden mensen die naar het Azadi-plein waren gestroomd om de zeventiende verjaardag te vieren van de Iraanse Islamitische Revolutie. Het was de eerste keer dat een buitenlandse gast bij deze gelegenheid het woord nam. De menigte, volgens waarnemers overigens minder talrijk dan in voorgaande jaren, op haar beurt hief van tijd tot tijd de gebruikelijke leuzen 'Dood aan Amerika!' en 'Dood aan Israel!' aan.

“Ik ben gekomen om eer te bewijzen aan een van de grootste geestelijke revoluties van de moderne geschiedenis”, aldus Farrakhan, die op het plein arriveerde met een gevolg van meer dan 30 medewerkers, lijfwachten en cameralieden. “God heeft de zonen van Iran geroepen om Zijn wil, die van de profeet (Mohammed) en die van de Koran op aarde ten uitvoer te leggen.” Hij juichte de resultaten van de Iraanse regering toe, die “een eind heeft gemaakt aan de invloed van een wereld die gecorrumpeerd is en in verval”.

Farrakhan arriveerde zaterdag in de Iraanse hoofdstad in het kader van een tournee langs verscheidene islamitische en Afrikaanse landen. Hij is al in Libië en Soedan geweest, en gaat nog naar Irak. Deze drie landen zijn evenals Iran door de Verenigde Staten of de internationale gemeenschap gestraft op beschuldiging van steun aan internationaal terrorisme - in het geval van Irak wegens de bezetting van Koeweit. De trip heeft dan ook controverse gewekt in de VS, waar het Congres Farrakhan al heeft gevraagd opheldering te geven over zijn contacten met de Libische leider kolonel Gaddafi. (AFP, Reuter)