ENGADINER NUSSTORTE

Iedere winter weer hoor ik van bepaalde lieden kwijlend mooie verhalen over de Engadiner Nusstorte. Nu heb ik deze Zwitserse notentaart dan eindelijk eens mogen proeven in het echt. Zo sober als ze oogt, zo rijk en weldadig is haar smaak. Ze wordt gevuld met een smeuïg mengsel van karamel, room en fijngehakte noten. Wie geen food processor heeft om de noten te malen plet ze tussen een dubbelgevouwen theedoek met een deegroller tot middelfijn gruis.

Benodigd voor een taart van circa 20 cm doorsnede: 300 gram bloem 150 gram zachte boter 150 gram suiker 1 ei een snufje zout 1 geraspte citroenschil bloem voor het bestuiven Voor de vulling: 250 gram gepelde walnoten en/of hazelnoten 300 gram suiker 2 deciliter room en verder, facultatief: poedersuiker 2-3 eetlepels fijngemalen walnoten Doe de benodigde ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een homogeen deeg van. Rol 2/3 van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap. Bekleed daarmee een ingevette en dun met bloem bestoven taartvorm (met losse bodem en een hoogte van 3-4 cm). Zet de taartvorm in de ijskast zodat het uitgerolde deeg kan opstijven. Maal de noten in een food processor tot middelfijn gruis. Laat de suiker in een ruime hapjespan al roerend goudbruin worden op middelhoog vuur (de suiker zal gaan smelten maar laat hem niet te donker kleuren anders wordt hij bitter). Roer er de gemalen noten door en vervolgens de room. Laat de massa al roerend tweemaal flink aan de kook komen en neem de pan van het vuur. Rol het resterende deeg uit tot een lap, iets groter dan de taartvorm. Giet de warme notenmassa in de taartvorm, strijk het oppervlak glad en dek de taart toe met het uitgerolde deeg. Haal de deegroller over de taartvorm zodat het deegdeksel op de rand wordt afgesneden. (Dicht eventuele haarscheurtjes in het deegdeksel zodat de vulling tijdens het bakken niet naar buiten kan komen want dat wordt een kliederboel.) Bak de taart in het midden van een voorverwarmde (200ß8 C) oven gedurende 30 minuten, of tot het deeg goudgeel en lichtkrokant is geworden. Laat de taart afkoelen alvorens te serveren. Omdat ze er wat braafjes uitziet, kan de taart met poedersuiker worden bestrooid en met behulp van een zelfgeknipt sjabloon worden voorzien van een ster van notengruis in het midden. Engadiner Nusstorte moet in welhaast gierige puntjes worden gesneden, want ze is allemachtig machtig. Die Zwitsers toch.

    • Florine Boucher