De schijn bedriegt nog bij nieuw Feyenoord

WAALWIJK, 12 FEBR. De Feyenoorders hadden er niet op gerekend dat ze in Waalwijk moesten voetballen. Ze hadden de zuigkracht van de Brabantse zandgrond onderschat. En toen ze eenmaal het drassige veld van RKC betraden, verkeken ze zich ook op de felle tegenstander en de eigen tekortkomingen. Feyenoord is nog lang geen topploeg, dat toonde de wedstrijd van gistermiddag aan. Ploeterend in de modderbrei speelde het team van trainer Arie Haan met 1-1 gelijk tegen de club met het armzalige stadion en de vrijwel lege clubkas.

“De ongeslagen reeks blijft gehandhaafd”, sprak Haan monter. Feyenoord heeft sinds 24 november van het vorig jaar geen officiële wedstrijd meer verloren. Op grond van de cijfers kennen de Rotterdammers een goede periode. De derde plaats in de competitie en de kwartfinaleplaats in het nationale en het Europese bekertoernooi geven de verstokte fans weer enig houvast. Helaas, de schijn bedriegt.

Het vertoonde spel is nog even steriel en plichtmatig als aan het begin van het seizoen. De meeste Feyenoorders zijn inwisselbaar. Of ze nu Maas of Bosz of Vos of Heus heten, ze knokken voor wat ze waard zijn. Raffinement hoef je niet van de spelers met een korte achternaam te verwachten.

Jean-Paul van Gastel is de beoogde spelverdeler op het middenveld, maar tegen RKC beperkte de belofte zich met risicoloze breedtepasses. In de aanval mist Feyenoord een gevaarlijke spits die in zijn eentje een verdediging tot wanhoop kan brengen. Feyenoord heeft geen speler à la Nilis.

Feyenoord ontbeert een vast omlijnd speelplan. De gewenste automatismen zijn vooralsnog ver te zoeken. De combinaties zijn voorspelbaar en verzandden tegen RKC in een mêlee van verdedigers. Geen Feyenoorder die het woud van witte sokken op subtiele wijze kon omzeilen.

Op papier was Gaston Taument de aanvaller die voor vernuft moest zorgen, maar de sierlijke rechtsbuiten voelde zich duidelijk niet op zijn gemak in de modderpoel. Taument verdient een droog, gladgeschoren grasveld, waarop hij met zijn elegante passen kan dartelen in plaats van ploegen. Tegen RKC kon de teruggeroepen international geen moment aantonen dat hij een vaste waarde voor het Nederlands elftal moet worden. Taument werd tegen RKC terecht gewisseld in de tweede helft.

Het moeilijk bespeelbare veld paste beter bij Henk Vos, het type renpaard dat nergens voor terugdeinst. Vos is een lastige jongen voor elke tegenstander. Hij provoceert spelers met een donkere huidskleur, wat in Waalwijk tot enkele opstootjes leidde. Eenmaal aan de bal is de geboren en getogen Roosendaler een ijverige, doelgerichte spits. Hij stond aan de basis van Feyenoords doelpunt, dat werd ingeleid door Ronald Koeman en werd afgerond door Mike Obiku. Hij was snel ter plekke toen RKC-doelman Hans Vonk het strakke schot van Vos niet klemvast kreeg (1-1).

Obiku logenstrafte de beproefde speelwijze van Feyenoord. Haan wil met twee spitsen voetballen, die zich afwisselend in het centrum en langs de zijlijn bevinden. De ouderwetse midvoor krijgt onder Haan alleen een kans wanneer de rest van het elftal heeft gefaald. Omdat Feyenoord in de eerste helft geen vuist kon maken, stuurde de trainer Obiku binnen de lijnen. De Nigeriaan stichtte gevaar, met zijn ijver en zijn onbeholpen voetbewegingen. Een keer trapte hij opzichtig in de grond, tot grote hilariteit van de Waalwijkse supporters.

De treffer van Obiku, halverwege de tweede helft, kwam aardig overeen met het openingsdoelpunt van RKC. Een vrije trap van Marcel Brands werd door Ed de Goey slecht verwerkt. De keeper van Feyenoord liet de natte bal los en bood de alerte Regilio Vrede een moeilijk te missen kans (1-0). Op dat moment had Feyenoord nog ruim een uur de tijd orde op zaken te stellen. Op de persconferentie liet trainer Haan blijken dat hij op niet veel meer dan de gelijkmaker had gerekend. “Feyenoord heeft altijd moeite met RKC, dat was deze keer niet anders.” Zoals vaker bij een voetbalduel had de trainer na afloop een andere opvatting over de wedstrijd dan de doorsnee toeschouwer. Haan was niet ontevreden en loofde de veerkracht van zijn team. Volgens de coach ontbrak het bij Feyenoord in de eerste helft aan concentratie. De meeste spelers zouden zich niet op hun gemak hebben gevoeld, zolang een afgelasting nog tot de mogelijkheden behoorde. “Je gaat er een beetje vanuit dat je niet speelt en dan is het lastig omschakelen.” Het hoofdveld van sportpark Olympia bleek er veel beter bij te liggen dan de gemiddelde westerling kon bevroeden. Geen plassen water, wel veel oneffenheden. Haan noemde de soppige bovenlaag als verzachtende omstandigheid. “Vrijdag trainen op een keihard veld, zaterdag trainen in de sneeuw en zondag spelen op een heel vochtig veld. Zoveel verschillende omstandigheden binnen drie dagen, dat is niet niks.”

    • Jaap Bloembergen