Cricketwereld raakt steeds meer verdeeld

NEW DELHI, 12 FEBR. De internationale cricketwereld raakt steeds meer verdeeld over de gisteren officieel in Calcutta geopende strijd om de Wereldbeker.

Terwijl Australië en West-Indië blijven volharden in hun weigering om hun wedstrijden in Sri Lanka te spelen omdat het daar te gevaarlijk zou zijn, vindt het organiserende comité met vertegenwoordigers van India, Pakistan en Sri Lanka dat beide landen zich aanstellen. De Zuidaziatische landen vragen zich schamper af of beide landen ooit weg zouden blijven uit Engeland na een aanslag van de IRA in Londen.

Om hun onvrede te tonen hebben India en Pakistan besloten een gezamenlijk team naar Sri Lanka te sturen om daar morgen een demonstratiewedstrijd te spelen tegen het nationale team van Sri Lanka. Die demonstratie - des te opmerkelijker omdat het om een team van de twee aartsrivalen Pakistan en India gaat - is zowel bedoeld als een doekje voor het bloeden voor Sri Lanka als om de Australiërs en de West-Indiërs te bewijzen dat hun vrees erg overdreven is.

De Australiërs en West-Indiërs besloten niet naar Sri Lanka te komen wegens het risico van terroristische aanslagen van de kant van de Tamil Tijgers, die voor een eigen Tamil-staat strijden. Eind januari kwamen bij een zware aanslag in de hoofdstad Colombo tachtig mensen om het leven. De Tamil Tijgers hebben overigens dit weekeinde een verklaring afgegeven dat ze geen aanslagen van plan zijn tijdens de Wereldbeker cricket.

Zoals de zaken er nu voorstaan verliezen Australië en West-Indië in elk geval de punten van hun wedstrijd in Colombo. Of er verdere sancties genomen zullen worden, was na spoedberaad in Calcutta dit weekeinde nog niet duidelijk.