Consortium staat garant voor macht, geld en ambities

ROTTERDAM, 12 FEBR. Het consortium van bedrijven dat het sportnet financiert staat garant voor macht op de kabel, kapitaal en ambities voor internationale expansie. Drie concerns (Philips Electronics, ING Bank en Endemol Entertainment) hebben elk 21 procent van de aandelen in het nieuwe net, terwijl de rest wordt verdeeld over kleinere belangen voor de KNVB, individuele kabelbedrijven en initiatiefnemer W. van Kooten.

Philips is via de joint-venture UPC de grootste particuliere kabeleigenaar op het Europese vasteland en bezit in Nederland de netwerken in Amsterdam en Eindhoven. ING Bank is onderdeel van bank en verzekeraar ING, die zo'n 18 miljard in aandelen van Nederlandse ondernemingen heeft geïnvesteerd, terwijl de derde grote participant, Endemol Entertainment, een van de grootste Europese tv-produktiemaatschappijen is.

Philips schuift op naar een geïntegreerd mediabedrijf, met zowel distributie (kabelnetwerken) als programmering. “Dat past allemaal in het beleid dat Timmer (topman Philips, red.) heeft uitgezet dat de komende jaren een groter deel van de omzet uit software zal komen”, aldus een woordvoerder van Philips Eindhoven. Muziekdochter Polygram, waarin Philips een aandelenbelang van ongeveer 75 procent heeft, expandeert al in de produktie van films en zit tevens in muziekzenders in Duitsland en het Verre Oosten. Bovendien maakt Philips zogeheten decoders, het kastje dat kabeltv-kijkers straks nodig hebben om extra kanalen buiten een basispakket met zenders te ontvangen.

ING Bank ziet de investering vooral als een aantrekkelijke manier om geld te verdienen. De participatie is ondergebracht bij ING Bank, terwijl de meeste beleggingen in aandelen in bedrijven bij de beleggingsafdeling van ING-verzekeringsdochter Nationale-Nederlanden worden beheerd. In die beleggingsportefeuille zit ook een aandelenbelang van bijna 14 procent in uitgever VNU, een van de verliezers in de strijd om de voetbalrechten.

VNU neemt deel in de Holland Media Groep (HMG), de bundeling van de zenders RTL 4 en 5 en Veronica, die net twee weken geleden partner Endemol zag afvallen. De reden voor het afhaken van Endemol waren bezwaren van de Europese Commissie tegen de machtsbundeling in HMG. Endemol neemt nu revanche door met nog grotere partners in een nieuw net te stappen dat de bestaande Nederlandse tv-verhoudingen misschien nog meer overhoop gooit dan de oprichting van HMG. Endemol zou in het post-HMG-tijdperk zijn geld op internationale expansie zetten, maar houdt met sportnet een “proeftuin” in Nederland. Zeven jaar geleden zag Joop van de Ende ook al zijn plannen voor een commercieel tv-station met de naam TV-10 gedwarsboomd.

Tussen de concerns staat mediaman W. van Kooten, voormalig Veronica deejay Joost den Draaijer. Hij stijgt met stip op de lijst van de Nederlandse mediawereld. Vrije tijd wordt de grootste industrie van de toekomst en Van Kooten is er met zijn eigen holding De Smalle Wal klaar voor. Hij heeft een belang in Endemol en in een muziekuitgever, maar zag een kabelradiostation en De Krant op Zondag mislukken. Zijn bedrijf met het belang in sportkanaal heet De Hoge Noot. Met de Nederlandse overheid ligt hij nog overhoop over de sluiting van zijn kabelradiobedrijf. Hij claimt zo'n honderd miljoen gulden schade. Ook dat zit in een aparte BV. De naam? 'Eind goed, al goed'.