BUSINESS WEEK

De afgelopen vijf jaar is de autoproduktie in Japan met meer dan drie miljoen auto's gedaald.

De Japanse export van auto's kelderde met meer dan twee miljoen auto's. Maar in dezelfde periode hebben de 'grote vier' - Toyota, Nissan, Mitsubishi en Honda - hun productie in het buitenland meer dan verdubbeld. Was General Motors in 1989 nog veruit de grootste exporteur van auto's uit de VS, dit jaar zal het concern worden voorbijgestreefd door zowel Honda als Toyota, voorspelt Business Week, dat uitgebreid aandacht besteedt aan de transformatie die de Japanse autofabrikanten hebben ondergaan. Ze zijn geen simpele exporteurs meer die de wereldmarkt overspoelen met in Japan gemaakte auto's, maar worden meer en meer wereldwijd opererende multinationale ondernemingen, die hun auto's dichter bij de afnemers maken en assembleren, niet alleen om eventuele handelsbelemmeringen te omzeilen, maar ook om beter en sneller op wensen van de automobilisten te kunnen inspelen.