Algiers getroffen door een golf van bomaanslagen

ALGIERS, 12 FEBR. Bij twee zware bomaanslagen in de Algerijnse hoofdstad Algiers zijn gisteren zeker 18 doden en talrijke gewonden gevallen.

De nieuwe Algerijnse premier, Ahmed Ouyahia, onderstreepte later dat de staat “in samenwerking met het volk er alles aan zal doen om deze barbarij van het land van Algerije te bannen”. Dergelijke bomaanslagen, toegeschreven aan moslim-extremisten, zijn sinds het begin van de islamitische vastenmaand Ramadan bijna aan de orde van de dag: de aanslagen waren de elfde en twaalfde in drie weken. Doelwit zijn met name openbare gebouwen, zelfs een ziekenhuis, en de pers. De laatste weken zijn ook weer tientallen burgers vermoord. Volgens de autoriteiten proberen de extremisten met deze uitbarsting van geweld hun falen te maskeren, met name bij de presidentsverkiezingen van november toen de kiezers massaal naar de stembus gingen ondanks de dreigementen van de extremisten.

De 18 doden en 52 gewonden vielen bij een bomexplosie bij het 'Huis van de Pers' in Belcourt in het centrum van de hoofdstad, waar belangrijke Algerijnse kranten hun kantoren hebben. Onder de dodelijke slachtoffers zijn drie journalisten van de krant Le Soir d'Algérie, waarvan de lokalen werden verwoest. Ook de kranten Le Matin en L'Opinion zijn gevestigd in het Huis van de Pers.

De tweede explosie had enkele uren eerder plaats bij een regeringsgebouw in Bab el Oued, een dichtbevolkte volkswijk die wordt beschouwd als moslim-fundamentalistisch bolwerk. Volgens officiële cijfers vielen hierbij 41 gewonden.

Eerder had de regering de pers gewaarschuwd slechts de officiële versie weer te geven bij veiligheidsaangelegenheden. Dat betekent dat zij in principe alleen berichten mag publiceren over succesvolle acties van het regeringsleger en de politie tegen moslim-extremisten. Volgens diplomaten zoeken moslim-extremistische groepen daarom naar opvallende doelen, om te garanderen dat hun geweldsdaden niet door de censuur uit het nieuws kunnen worden gehouden. De onafhankelijke pers beschuldigt vandaag de regering ervan het publiek te willen blinddoeken. (Reuter, AP, AFP)