VS: obstructie vrede in Bosnië is onacceptabel

BOEDAPEST, 10 FEBR. De Verenigde Staten hebben de Bosnische Serviërs gisteren gewaarschuwd dat zij obstructie van het vredesproces in Bosnië niet zullen tolereren. De Amerikaanse topdiplomaat Richard Holbrooke zei dat dreigementen van de Serviërs onacceptabel zijn. Ook de hoogste Amerikaanse militair, generaal Shalikashvili, zei de Bosnische Serviërs de wacht aan.

Tijdens een bezoek aan Hongarije zei Holbrooke dat ook de Bosnische Serviërs gebonden zijn aan het vredesakkoord van Dayton. De Amerikaanse onderminister begint morgen aan een reis van enkele dagen naar Sarajevo, Belgrado en Zagreb om het vredesproces in Bosnië weer op gang te brengen. De spanning in Bosnië is opgelopen sinds de moslims een groep Bosnisch-Servische militairen hebben gearresteerd.

De NAVO heeft geen contact meer met de belangrijkste Bosnisch-Servische legercommandanten. De NAVO sprak gisteren van een “onheilspellende” ontwikkeling. De Bosnisch-Servische commandant, generaal Ratko Mladic, had donderdag al aangekondigd alle contacten met de NAVO-vredesmacht IFOR af te breken, uit protest tegen de arrestaties.

Net als Holbrooke reageerde ook generaal John Shalikashvili gisteren verbolgen op de opstelling van de Bosnische Serviërs. Hij verzekerde dat IFOR vastberaden zal reageren: “Degenen die denken dat ze IFOR kunnen bedreigen en dat als een onbelangrijk probleem beschouwen, vergissen zich ernstig.”

Tegelijkertijd heeft de Amerikaanse generaal bij de Bosnische autoriteiten aangedrongen op een betere behandeling van de acht gearresteerde Bosnisch-Servische militairen. In een kennelijke poging de spanning te verminderen, vroeg Shalikashvili om vrijlating van de arrestanten die niet van oorlogsmisdaden worden verdacht. Ook zou het Rode Kruis de gevangenen moeten kunnen bezoeken.

Binnen het kamp van de Bosnische Serviërs openbaarde zich gisteren nieuwe verdeeldheid. Burgemeester Maksim Stanisic van de door de Serviërs gecontroleerde buitenwijken van Sarajevo kondigde aan dat hij de grens met de moslim-Kroatische federatie niet zal sluiten. Daarmee trekt Stanisic zich niets aan van de door Mladic afgekondigde boycot van alle contacten, zowel met de moslims en Kroaten als met de NAVO en internationale bemiddelaars.

De Kroatische regering diende gisteren een wetsvoorstel in dat de uitlevering mogelijk moet maken van vermeende Kroatische oorlogsmisdadigers. Daarmee geven de autoriteiten in Zagreb te kennen dat zij medewerking willen verlenen aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Kroatië staat onder internationale druk om zeven Kroaten uit te leveren die door het Joegoslavië-Tribunaal in staat van beschuldiging zijn gesteld. (AP, Reuter)