VS en EU boos op Japan om vogelvrije 'oude' muziek

BRUSSEL/GENEVE, 10 FEBR. De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten zijn boos op Japan, omdat dit land de rechten van onder meer “gouwe ouwe” popmuziek niet meer beschermt. De EU heeft gisteren gedreigd een officiële klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De VS hebben dit al gedaan.

De Europese Commissie noemt de nieuwe Japanse wet op auteursrechten in strijd met de wereldhandelsafspraken over het auteursrecht. Alle opnames van voor 1971, van bijvoorbeeld de Beatles en de Rolling Stones, zijn volgens de Commissie vogelvrij. Met Japan zou zijn afgesproken dat de auteursrechten op opnames vijftig jaar van kracht blijven.

De commissie heeft het Japanse ministerie van buitenlandse zaken officieel gevraagd de wet te wijzigen in overeenstemming met de internationale handelsafspraken. Gebeurt dit niet binnen twee weken, dan zal zij een klachtenprocedure beginnen bij de WTO. De commissie zal de zaak ook aan de orde stellen in de marge van de Euro-Aziatische top, die op 1 en 2 maart wordt gehouden in Bangkok, als het conflict dan nog niet is opgelost.

De Verenigde Staten zijn kennelijk niet bereid zo lang te wachten. Ze hebben al de eerste stap gezet naar een officiële klacht bij het WTO met een verzoek voor spoedoverleg met Tokio. Overigens verwachten de Amerikanen dat de Europese Unie en andere landen zich bij hen aansluiten. (ANP)