Van den Nieuwenhuyzen verlaat Begemann-concern

ROTTERDAM, 10 FEBR. Joep van den Nieuwenhuyzen verlaat het industriële concern Begemann dat hij de afgelopen tien jaar heeft opgebouwd. “Ik word weer industrieel ondernemer en koop van Begemann voor een aanzienlijk bedrag in contanten de onderzeebootbouwer en werf RDM”, aldus Van den Nieuwenhuyzen gisteravond.

Begemann (1,5 miljard gulden omzet, 5.000 medewerkers) gaat verder als een participatiemaatschappij, zo staat in een gezamenlijke verklaring van Van den Nieuwenhuyzen, de raad van commissarissen en de raad van bestuur van Begemann.

Van den Nieuwenhuyzen trad vorig jaar al terug als bestuursvoorzitter van Begemann, nadat het Amsterdamse gerechtshof hem had veroordeeld tot zes maanden celstraf wegens beursfraude met handel in aandelen HCS, in 1991. Dit vonnis werd vervolgens door de Hoge Raad ongedaan gemaakt. Twee weken geleden werd Van den Nieuwenhuyzen in een andere beursfraude-zaak, de RDM-affaire, vrijgesproken. Deze vrijspraak gaf de doorslag om een nieuwe stap als ondernemer te zetten, zo zegt Van den Nieuwenhuyzen. “Ik zie RDM als een enorme uitdaging. Het is de kern van een van de Nederlandse technologieclusters.” Bij RDM , met een omzet van 100 miljoen gulden, werken 450 mensen.