Uitstel EMU

In het artikel 'Maastricht moet maar worden opengebroken', (NRC HANDELSBLAD, 30 januari) staan beweringen die niet juist zijn.

Fokker wordt nu juist niet vermorzeld in een competitie waar het laaghouden van kosten doorslaggevend is, maar in een competitie die vergiftigd is door nationale steunoperaties elders en ver onder de kostprijs aanbieden door ondernemingen die zich dat door defensie-opdrachten kunnen veroorloven.

De Duitse minister van sociale zaken, Norbert Blüm, zal vast goed kunnen rekenen, maar 300.000 werknemers die vorig jaar op de keien zijn gezet, kosten de Duitse staat geen 60 miljard aan pensioenbetalingen, want daar gaat sociale zaken niet over, maar dat zijn gewoon sociale uitkeringen.

Het artikel mondt uit in een conclusie van gewoonheid en voorzichtigheid. Je vraagt je af waar al die woorden voor nodig waren: Stel de EMU uit tot de lidstaten hun zaakjes op orde hebben. Een verdedigbaar standpunt, zeker, politiek niet haalbaar, maar wel een standpunt dat een andere verdediging verdient dan hier aangevoerd.

    • A.C. Monsfort