Uitgeknepen citroentje

Het eerste van de twee 'centrale weekends' in de Meesterklasse paren zit er op. Bovenaan geen verrassing: Anton Maas en Bep Vriend ruim eerste ten opzichte van de nummers twee, Jan Westerhof en Piet Jansen. Opmerkelijk genoeg staan gerenommeerde paren als Bakker-Klaver, Kreijns-Van Eijck en vooral Van der Neut-Paulissen onder de degradatiestreep. Toch geen knoeiers zou je zo zeggen. Zeker niet als je deze spellen beziet. Eerst Kreijns:

Oost gever Noord

Allen kw. Schoppen AV

Harten 43

Ruiten AH104

Klaver V9654

West Oost

Schoppen 742 Schoppen HB86

Harten 108 Harten B7652

Ruiten B987532 Ruiten -

Klaver 7 Klaver AB102

Zuid

Schoppen 10953

Harten AHV9

Ruiten V6

Klaver H83

NZ bereikten 3SA zonder dat OW tussenboden. West startte Ruiten2. De leider, Hans Kreijns, liet uit dummy de tien bijspelen, terwijl oost een hartentje bijgooide. Nu volgde klaveren naar de heer, die hield. De nagespeelde Klaver8 liep door naar de tien van oost, Jan Jansma. West gooide een ruiten af. Jansma speelde harten na voor het aas van de leider. Deze ging nu à tempo door met RuitenV, schoppen naar het aas (!), RuitenA, RuitenH en SchoppenV. Inderdaad, Kreijns had het spel uitmuntend getaxeerd door af te zien van de (verliezende) schoppensnit en via drie rondjes ruiten oost in een driekleurendwang te brengen. Oost maakte nog wel SchoppenH en KlaverA, maar SchoppenB had hij al moeten afgooien, zodat de schoppen van zuid hoog werden. “Ik voel me net een uitgeknepen citroentje”, merkte Jansma na afloop enigszins aangeslagen op. Zijn humeur trok snel bij toen bleek dat 3SA +1 tegen, nog iets boven het gemiddelde voor hem was. De reden? Soms werd 3SA vanuit noord gespeeld, waarna met schoppenstart elf slagen voorhanden waren.

Met in de hoofdrollen Gert-Jan Paulissen (zie ook de rubriek van vorige week) en Nico Klaver was dit wel een bijzonder fraai spel:

Zuid gever Noord

NZ kw. Schoppen A95

Harten B43

Ruiten HV64

Klaver A86

West Oost

Schoppen H64 Schoppen 1032

Harten H108 Harten A972

Ruiten 832 Ruiten 1097

Klaver VB103 Klaver 974

Zuid

Schoppen VB87

Harten V65

Ruiten AB5

Klaver H52

Het gebruikelijke eindcontract heette 3SA. Met klaverenstart dient de leider de schoppenkleur voor drie slagen te spelen. Met het gegeven zitsel lukt dat probleemloos, waarna precies negen slagen worden gemaakt. Dat gebeurde aan de meeste tafels. Maar stel, zuid speelt 3SA met een start van Harten8 uit west. Die loopt naar de vrouw van zuid, zoals aan de tafels van zowel Paulissen als van Klaver geschiedde. Voorlopig goed verdedigd, want nu is de verbinding in harten nog intact, zodat te gelegener tijd oost de vierde harten kan benutten. Beide leiders begonnen nu met het voorspelen van SchoppenV. Honneur-op-honneur zou hier fout zijn: V-H-A en daarna de snit op de 10 voor vier schoppenslagen! Terecht dekte west SchoppenV dus niet; het is de Meesterklasse, niet waar? Hierna speelden Paulissen en Klaver vier keer ruiten en gooiden in de hand een schoppen weg. Oost en west moesten allebei op hun schoppen- en hartenbezit blijven zitten en lieten dus een klavertje varen. Op dit punt aangekomen gingen de twee leiders met harten van slag. West nam met HartenH in dit eindspel:

Noord

Schoppen A9

Harten B

Ruiten -

Klaver A86

West Oost

Schoppen H6 Schoppen 103

Harten 10 Harten A9

Ruiten - Ruiten -

Klaver VB10 Klaver 97

Zuid

Schoppen B8

Harten 6

Ruiten -

Klaver H52

West is aan slag en kan geen schoppen inspelen zonder dat het een slag kost. Aan de tafel van Nico Klaver speelde west harten door voor het aas van oost, die ook de vierde harten incasseerde. De leider gooide hierop een klavertje uit de hand weg, maar west zat op de vierde harten in dwang (suicide squeeze): hij moest of SchoppenH sec zetten of zijn klaverenstop afbreken, waarna noords derde klaver hoog was. Aan de tafel van Gert-Jan Paulissen zag west van hartennaspel af en ging door met KlaverV, welke kaart genomen werd met het aas. Paulissen speelde weer harten voor het aas van oost. Deze wilde niet de vierde harten incasseren omdat dan de bovenbeschreven dwang tegen zijn partner onstaat, dus speelde oost klaveren na, genomen in zuid. Nu volgde echter de derde klaveren en west zat ingegooid. Hij moest van SchoppenH afkomen: 10 slagen en een prachtscore. U ziet, om de in paren zo kostbare overslag te behalen, gaan de spelers tot het diepst van hun technisch kunnen. Het zou uw reporter niets verbazen wanneer Paulissen en Klaver beiden worden genomineerd in de Meerstaete Consultants Competitie, een jaarklassement voor het beste afspel.

Aanrader: kom vanavond kijken in het Scheveningse Kurhaus Hotel naar de Forbo Nations Cup. Vier van de sterkste landen ter wereld, waaronder Nederland, spelen dan de finale. Aanvang 21.00 uur, toegang vrij.

    • Jan van Cleeff