Tilburgse club beleeft 'fiasco' tegen Vitesse

ROTTERDAM, 10 FEBR. Tot gisteravond had Willem II na Ajax en PSV de minst gepasseerde verdediging in de eredivisie. De Tilburgse nummer vier incasseerde in twintig duels 22 doelpunten. Maar in de 21ste wedstrijd ging het helemaal mis tegen Vitesse. Willem II leed op eigen veld een ontluisterende 5-0 nederlaag. Verdediger Dave Smits sprak na afloop van “een fiasco”.

Verliezend trainer Theo de Jong verweet zijn spelers slap spel. Hij ging voor zijn doen flink te keer in de rust in de kleedkamer. In de tweede helft werd de stand echter van 0-2 naar 0-5 opgevoerd. De Jong vond dat Willem II “op knullige en kinderlijke wijze” de treffers had tegengekregen. “Het was een kwestie van instelling”, aldus de ex-international. Volgens middenvelder Marc van Hintum speelde de glorieuze zege van Willem II op Ajax in januari het elftal parten. “Daardoor waren we nu niet scherp genoeg.”

De Jong wilde de grote nederlaag niet toeschrijven aan de transfers van zijn belangrijke spelers Jaap Stam en Jean Paul van Gastel die de afgelopen maand naar respectievelijk PSV en Feyenoord vertrokken. “Dat is een zwaar gemis, maar we hebben spelers die gewend zijn op de vrijgekomen posities te spelen.” Willem II kocht Bert Konterman (ex-Cambuur) als vervanger van Van Gastel. Zijn debuut en het debuut van de twee Finse invallers Kolkka en Hyypia waren door de 0-5 verre van een succes. Een andere Tilburgse steunpilaar, Earnest Stewart, ontbrak wegens een blessure.

De thuisnederlaag deed De Jong vooral pijn omdat het tegen een concurrent voor de strijd om een UEFA-Cupplaats gebeurde. Drie plaatsen scheidden Willem II en Vitesse voor gisteren op de ranglijst, maar nu hebben beide clubs hetzelfde aantal punten. Vitesse lijkt na een zeer moeizame seizoenstart uit een diep dal te kruipen. Sinds het ontslag van Ron Spelbos werden er onder interim-trainer Frans Thijssen tien punten uit vier wedstrijden behaald. “Er staat weer een echt elftal”, constateerde Thijssen.

Vitesse deed ondanks het gemis van spelverdeler Edwin Gorter (geblesseerd) en verdediger Raymond Atteveld (geschorst) op een keihard veld in Tilburg wat het wilde met Willem II. De ploeg maakte optimaal gebruik van de fouten die de tegenstander maakte. Huub Loeffen opende de score en de daaropvolgende vier doelpunten werden verdeeld door Roy Makaay en Dejan Curovic. De tweede treffer van Curovic was de mooiste. Hij verraste uit een onmogelijke hoek doelman Jimmy van Fessem, die vorige maand nog de grote held was tegen Ajax.