Tennisbond subsidieert 24 juichende studenten

JAIPUR, 10 FEBR. Wanneer een Indiase politicus vindt dat hem hulde moet worden betoond, dan biedt hij een grote groep mensen tien rupees (vijftig cent) de man en wordt hij zonder mankeren luidkeels toegejuicht als een weldoener der mensheid. De Nederlandse tennisbond bedient zich van dezelfde methode en subsidieert Nederlandse studenten om tijdens buitenlandse wedstrijden een beetje tegengas te geven tegen de massale toejuichingen van het thuispubliek. En dat het wat meer kost dan tien rupees, daarvan ligt de bond niet wakker.

Het moet gezegd worden: de 24 studenten in Jaipur kwijten zich met verve van hun taak. Een deel van de tribune in het gammele stadionnetje, waar zich de Davis-Cupwedstrijd van India tegen Nederland afspeelt, was gisteren in een oranje vlakte herschapen. Enkelen hadden zich voor de gelegenheid zelfs gehuld in ter plaatse vervaardigde witte pakken met bijpassende oranje tulbanden, het favoriete hoofddeksel voor mannen in Jaipur en omgeving.

“Het is natuurlijk geen snoepreis”, riep een van de studenten met een plechtig gezicht. “De spelers hebben er zelf speciaal om gevraagd. We doen het heus niet voor het geld. We zouden voor geen goud voor India juichen. We doen het uit liefde voor het tennis.” Een ander gaf echter ruimhartig toe dat ze per slot van rekening studenten zijn en die weten wel waar Abraham de mosterd haalt.

De studenten in Jaipur komen uit Groningen en Delft en zijn lid van studententennisverenigingen. Hoewel ze daar niet erg loslippig over zijn, betalen ze zelf ongeveer een derde van de kosten van de reis en de bond en een sponsor leggen de rest bij.

De traditie van de studentensupporters vond zijn oorsprong enkele jaren geleden in Mexico, toen Nederland daar voor de Davis Cup moest aantreden. Een groep studenten, die toevallig in het land verbleef, woonde de wedstrijden bij en schreeuwde zich de longen uit het lijf. De Nederlandse spelers vonden deze steun uitermate stimulerend en overreedden de bond om ook bij volgende buitenlandse ontmoetingen voor wat gunstig gezind publiek te zorgen.

En zo reisden er de laatste paar jaar steeds mede op kosten van de KNLTB tientallen en soms zelfs 150 studenten mee naar Barcelona en Genéve. De bond ziet de uitgave ook enigszins als een investering in de toekomst, want als de spelers zich op hun gemak voelen en daardoor winnen komt er een volgende lucratieve ronde van de Davis Cup binnen bereik.

Nederland staat na de eerste dag met 1-0 voor. Vandaag is het vervolg van de wedstrijd Siemerink-Bhupathy, die gisteren werd gestaakt in de vijfde set, en het dubbelspel.

    • Floris van Straaten