Shell ageert tegen titel boek Ken Saro-Wiwa

REINBEK/ROTTERDAM, 10 FEBR. De oliemaatschappij Shell heeft gisteren de Duitse uitgever van het laatste boek van de in november op last van de Nigeriaanse autoriteiten geëxecuteerde radicale Ogoni-activist Ken Saro-Wiwa gedreigd met een proces als de titel van het boek ongewijzigd blijft.

De uitgeverij, Rowohlt, zegt niettemin het boek op 1 maart op de markt te zullen brengen.

De originele titel 'A month and a day; a detention diary' (Een maand en een dag, een dagboek uit de gevangenis) is door de Duitse uitgever vervangen door Flammen der Hölle - Nigeria und Shell: Der schmutzige Krieg gegen die Ogoni (Vlammen van de hel, de vuile oorlog tegen de Ogoni's). Een woordvoerder van Shell in Duitsland zei: “Naar onze mening rechtvaardigt noch de oorspronkelijke titel noch de inhoud een dergelijke vertaling.” Advocaten van Shell in Londen hebben een brief aan Rowohlt gestuurd waarin staat dat de oliemaatschappij “niet zal aarzelen alle mogelijke juridische maatregelen te nemen om onze rechten te beschermen”.

Shell liet gisteren weten geen bezwaar te hebben tegen het boek zelf, maar slechts tegen de Duitse titel. “Het boek van Ken Saro-Wiwa verscheen al eerder op de markt in Engeland. Binnenkort zal het boek ook op de Nederlandse markt komen onder de titel 'Een maand en een dag'. Hiertegen is door Shell op geen enkele wijze bezwaar aangetekend. Shell is dit vooralsnog niet van plan”, aldus een verklaring van de Shell-persdienst in Rotterdam.

Volgens uitgeverij Rowohlt gaat het Shell wel degelijk om de inhoud. “Shell is niet bereid de publikatie van boeken te dulden die direct of indirect op denigrerende wijze een verband leggen tussen Shell en de activiteiten van de Nigeriaanse regering, of die de maatschappelijke reputatie en handelsactiviteiten van het concern kunnen schaden”, zo heeft de oliemaatschappij volgens Rowohlt in de bewuste brief geschreven.

In het boek betoogt Saro-Wiwa dat de Nigeriaanse autoriteiten alles in het werk stellen om het streven naar autonomie van het Ogonivolk de kop in te drukken. Ook Shell zou hierbij betrokken zijn. Veel Ogoni's willen autonomie voor Ogoniland, onder andere omdat ze vinden dat ze niet genoeg profiteren van de oliewinning in het gebied. De Ogoni's willen ook compensatie van Shell voor de schade die de oliewinning aan het milieu heeft toegebracht. De oliemaatschappij zegt overigens haar activiteiten in Ogoniland na een reeks aanslagen en sabotage-acties stopgezet te hebben.

Saro-Wiwa, een van de leiders van de radicale Beweging voor de Overleving van het Ogoni-volk (MOSOP), werd door de Nigeriaanse autoriteiten verantwoordelijk geacht voor de moord, in 1994, op vier gematigde Ogoni-leiders. Zijn executie leidde vorig jaar internationaal tot massale protesten. Volgens veel mensenrechtenorganisaties was zijn proces niet eerlijk. Zo zouden Ogoni's zwaar onder druk zijn gezet om tegen Saro-Wiwa te getuigen. (AP, Reuter)