QUAGLINO OUD EN NIEUW (1)

Wie naar Engeland reist, doet er goed aan een uitklaptas in de koffers te stoppen.

Sinds de vaste boekenprijs niet meer bestaat, is het mogelijk in boekwinkels en supermarkten boeken ver onder de officiële prijs te kopen. Onlangs verscheen 'Quaglino's - the cookbook', met meer dan honderd recepten van het gelijknamige, Londense, trendy, design restaurant. Dit door Terence Conran bedachte restaurant draagt de naam van de uit Piedmonte afkomstige kok Giovanni Quaglino, die omstreeks 1930 in Londen een zeer succesvol restaurant begon dat 'Chez Quaglino' heette. Quaglino begroette zijn gasten met egards en vleierij: “Wat prettig om U te zien. Waarom gaat U niet dáár zitten? U weet dat U mijn beste klant bent. Niemand anders mag aan deze tafel zitten. Zelfs als de koningin zou binnenkomen, dan zou ze ergens anders moeten zitten.” Quaglino's restaurant werd niet door Koningin Mary bezocht, maar wel door de Prins van Wales, de latere Hertog van Windsor, die geen zin had om zich te kleden voor het diner en in het restaurant in een privé eetzaal dineerde. Uiteraard in spannend gezelschap.

Ook de nieuwe Quaglino's in Jermyn Street, vlak achter Piccadilly, wordt gefrequenteerd door beroemdheden als Mick Jagger en Lady Di, die er, als ze dat willen, ook 'privé' kunnen eten. Elke week wordt er in dit restaurant door de gasten het volgende opgegeten: 36 kilo foie gras, 240 kilo krab, anderhalve ton patat friet, 500 kilo aardappelpuree, 200 kilo boter, 210 kilo zalm, 120 kilo kreeft, 1000 kroppen sla, 240 kilo entrecôtes, 2000 citroenen, 170 liter olijfolie, 105 kilo waterkers, 115 kilo peterselie, 5000 oesters en 525 liter room. In Nederland kost 'Quaglino's - the cookbook' f 47,25. In Engeland is het voor de helft van de prijs te vinden. Helaas ontbreken in dit boek de door de enige echte Giovanni Quaglino verzonnen cocktails. (Wordt vervolgd)

    • Anne Scheepmaker