'Ploegen' gevolg verwrongen vrouwbeeld

ROTTERDAM, 10 FEBR. Psychiaters en hulpverleners signaleren dat minderjarige jongens zich de laatste jaren vaker in groepsverband aan een meisje vergrijpen. De daders worden jonger en gewelddadiger, zeggen ze vandaag in deze krant, en zijn meestal van allochtone afkomst.

Het gaat om jongens die met een groep vrienden een meisje aanranden of verkrachten in een kelderbox, in een bubbelbad, maar vaker thuis. Het meisje is in de regel een bekende en wordt naar binnen gelokt voor een feestje of een computerspelletje. Een meisje 'ploegen' noemen ze het zelf, zegt de Utrechtse kinderpsychiater en seksuoloog F. Bruinsma. Een week geleden pakte de politie in Delft vijf jongens op, op verdenking van het meermalen verkrachten van twee meisjes bij hen thuis. Ze zijn van Somalische, Marokkaanse en Liberiaanse afkomst.

Een helder beeld van de groepsdaders hebben de hulpverleners nog niet. Wel staat voor hen vast dat de jongens een aparte categorie vormen onder de minderjarige zedendelinquenten. Ze zijn maar amper voorgelicht, hechten zwaar aan hun vriendenclub en kampen eerder met een 'verwrongen vrouwbeeld' dan met een ontwikkelings- of persoonlijkheidsstoornis, zoals de klassieke verkrachter.

In hun wereld leven twee soorten vrouwen: 'echte' meisjes, en 'makkelijke' meisjes, ervaren de hulpverleners. Met de makkelijke meisjes is seks legitiem, onder alle omstandigheden en of ze wil of niet. Volgens de Utrechtse criminoloog dr. Yücel Yesilgöz is dat beeld voor een deel cultureel bepaald. In zijn in december verschenen proefschrift schrijft hij dat Turkse en Koerdische jonge mannen de mogelijkheid krijgen hun mannelijke kracht te bewijzen, vooral met Europese vrouwen, want die zijn geen maagd meer.

Ye,silgöz: “Het punt is: de jongens worden door ouders en vrienden beoordeeld op hun mannelijkheid. Ze leven met twee culturen. Ik las een dossier van een Turkse jongen die geprobeerd had een Nederlands meisje te verkrachten. Toen hij het verschil uitlegde tussen Nederlandse en Turkse meisjes, was het alsof hij verklaarde waarom je met een plastic bal wel kunt gooien en een porceleinen niet. Het feit riep geen enkele emotie op, hij begreep niet dat hij fout was geweest.”

    • Wubby Luyendijk