'Oude' Opéra in Parijs in ere hersteld

PARIJS, 10 FEBR. De Opéra Garnier, het oude opera-gebouw van Parijs, is in ere hersteld. Niet alleen is het gebouw uit 1875 grondig opgeknapt, het wordt ook weer in gebruik genomen als opera. De 'nieuwe' opera Bastille krijgt de grootste produkties, Garnier de meer intieme opera's.

Na de opening van de Opéra Bastille, een van de 'grote werken' van president Mitterrand, was de oude Opéra bij uitstek de zaal geworden waar ballet-voorstellingen werden gegeven. Die situatie was niet bevredigend omdat de grote, open ruimte van de nieuwe zaal voor veel klassieke opera's als te kaal werd ervaren. De nieuwe directeur van de Opéra de Paris, Hugues Gall, heeft sinds enige tijd ook de Opéra Garnier onder zijn hoede. Hij gaat in beide zalen opera en ballet programmeren. Afhankelijk van de eisen die een produktie stelt wordt bepaald welke zaal daar het beste bij past. Samen hebben de zalen 4645 plaatsen, 1945 in Garnier en 2700 in Bastille.

Het Palais Garnier is helemaal in oude stijl gehandhaafd. Er is air conditioning gekomen, de technische faciliteiten zijn volkomen gemoderniseerd, het bezoekers-comfort is verbeterd en de plafondschilderingen van Chagall (uit 1964) zijn schoongemaakt.