Nicolaas II

De boeken die Marc Jansen op 3 februari in de boekenbijlage besprak, lopen achter de feiten aan. Voor de zoveelste keer wordt de laatste tsaar, Nicolaas II, op een clichématige wijze beschreven als iemand waar 'verder niet veel in omging'. Uit de nieuwste biografie over hem, 'Nicolaas II Emperor of all Russians' van Dominic Lieven komt een heel andere man tevoorschijn. De tsaar bleek zijn regeringstaken juist zeer serieus op te vatten. Dat hij Ruslands problemen niet kon oplossen lag eerder aan het feit dat hij een gevangene van zijn tijd was.

De door Jansen besproken boeken willen het 'mysterie' van Anastasia maar niet loslaten. Verder wordt er weer eens gesuggereerd dat de tsarina de minnares van Raspoetin was. Deze veronderstellingen zijn reeds lang op de Duitse televisie en bij de BBC weerlegd. Uit de documentaires blijkt dat Raspoetin geen affaires heeft gehad binnen de hofhouding, maar de voorkeur gaf aan de St. Peterburgse prostituées. Verder staat nu wel vast dat het lichaam van grootvorstin Anastasia samen met dat van haar broertje na de moord op de tsarenfamilie verbrand is. De botresten hebben een eigen odyssee ondergaan en zijn het laatst gezien in een Parijse bankkluis om van daar tijdens de Duitse bezetting weer te verdwijnen. De nep-Anastasia, Anna Anderson, is ontmaskerd als een Pools dienstmeisje dat al voor de Eerste Wereldoorlog in Berlijn werkte.

    • M. van Bommel