KROTTENWIJKEN

Na een week van controverses is gisteren de Amerikaanse zanger Michael Jackson (37) in Rio gearriveerd. Met Spike Lee als regisseur wil de Amerikaanse zanger zijn nieuwe videoclip They Don't Care About Us opnemen in Salvador de Bahia en Dona Marta, krottenwijken van Rio de Janeiro die door drugshandelaren worden beheerst.

“Zijn bezoek heeft alleen als doel om Rio te presenteren als een stad met problemen”, zei gouverneur Marcello Alencar eerder deze week. “Michael Jackson wil alleen uit winstbejag ellende exploiteren”, protesteerde Ronaldo Cezar Coelho, de staatssecretaris van handel. Hij wil dat de opnamen worden verboden. Maar Cesar Maia, de burgemeester van Rio, steunt Jackson: “Ik heb persoonlijk toestemming verleend. Rio zal Michael Jackson met open armen verwelkomen.” Ook het Congreslid Marcio Fortes is vóór de opnamen: “Ik heb liever dat Brazilië bekend staat als een land van krottenwijken dan als een land van censuur.”

Spike Lee gaf als commentaar dat Brazilië zich aan de wereld voordoet als een bananenrepubliek. Een rechter verbood vervolgens de opnamen van de nieuwe clip van Jackson, omdat hij van oordeel was dat het filmpje de kansen van Rio zou verminderen om de Olympische Spelen in 2004 toegewezen te krijgen. Woensdag werd deze uitspraak door een hogere rechter herroepen. Vandaag beginnen de opnamen.

    • Peter Michielsen
    • Frederiek Weeda