Kabinet trekt mogelijk plan stadsprovincie in

DEN HAAG, 10 FEBR. Het kabinet zal geen initiatief nemen om voor dinsdag met de regeringsfracties tot een akkoord te komen voor de realisatie van een stadsprovincie Rotterdam.

Als de Tweede Kamer dinsdag het wijzigingsvoorstel van PvdA en D66 steunt, dat voorziet in een stadsprovincie met ongedeelde gemeente Rotterdam, trekken staatssecretaris Van de Vondervoort en minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) hun wetsvoorstellen hiervoor waarschijnlijk in. Dan is de kans uiterst klein dat er op termijn een stadsprovincie komt. Volgens het wetsvoorstel van staatssecretaris Van de Vondervoort en minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) zou de stad in vijf delen worden opgesplitst.

Premier Kok zei gisteren na afloop van de ministerraad niet te willen vooruitlopen op de stemming over de kabinetsplannen voor een stadsprovincie. Hij liet wel doorschemeren dat zo'n provincie er niet komt als de Rotterdamse stadsgrenzen intact moeten blijven. Het in zijn geheel terugnemen van het wetsvoorstel is voor hem dan een serieuze optie.

De Kamerfracties van PvdA en D66 gaan alleen met het regeringsvoorstel akkoord als de havenstad in ongewijzigde vorm in een nieuwe provincie wordt opgenomen. Voor Dijkstal en Van de Vondervoort gaat dat te ver. Dat geldt ook voor de Kamerfracties van de VVD en het CDA. Overigens heeft Dijkstal donderdag in de Kamer nog gezegd dat intrekking van de wetsvoorstellen geen begaanbare weg is.

Kok zei gisteren geen aanwijzingen te hebben dat de drie regeringsfracties voor de stemming van dinsdag alsnog tot een vergelijk komen. Hij wees erop dat de woordvoerders, de fractieleiders en kabinetsleden tal van pogingen hebben ondernomen om de drie coalitiepartners op één lijn te krijgen. Die zijn allemaal mislukt. “Alles wat gezegd moest worden is gezegd. Wat tot gisteren niet kon, kan voor dinsdag ook niet meer”, aldus Kok.