IN DE STEEK GELATEN

“Saai, gedateerd, clichématig en melodramatisch”, zo omschrijft de Amerikaanse uitgeverij Random House de twee proefmanuscripten van Dynasty-ster Joan Collins (62).

De teksten van 'The Ruling Passion' en 'Hell Hath no Fury' zijn volgens het bedrijf zó slecht dat de eindredactie het opgeeft. Random House eiste deze week voor de rechter het aan Collins betaalde voorschot van ruim twee miljoen gulden terug. Collins heeft zelf een contra-rechtszaak aangespannen omdat in haar contract staat dat ze nog recht heeft op 6,4 miljoen gulden van Random House. Zij zegt zich “in de steek gelaten” te voelen door de uitgeverij, omdat ze bij het schrijven geen hulp kreeg van de redactie. Meestal krijgen beroemdheden veel steun bij de totstandkoming van hun boek of autobiografie. Random House zegt dat Collins niet heeft geleverd wat ze had toegezegd: twee publiceerbare boeken. Collins heeft, op het hoogtepunt van haar roem in de jaren tachtig, twee bestsellers geschreven, destijds werd ze bijgestaan door een ghostwriter. Haar zus, Jackie Collins, schrijft al jaren de ene bestseller na de andere over het leven in Hollywood.

Citaat uit 'A Ruling Passion':

'Wat heb je gedaan Alain? Vertel mij de waarheid alsjeblieft, want ik weet het.'

'Weet wàt, chérie?' Zijn gezicht was een plaatje van jongensachtige onschuld. 'Wat denk jij te weten, mijn kleine kooltje?'

'Noem mij niet je kleine kooltje', zei ze hard, 'Ik ben niemands kooltje. Niet dat van jou, niet dat van niemand.'

'Wat is er toch met je?' vroeg hij. 'Dit is niks voor jou. Wat scheelt eraan Venetia?'

'Je bent homo, is het niet, Alain?' ...'Wie heeft je dat verteld?' mompelde hij. 'Hoe weet je dat?'

    • Peter Michielsen
    • Frederiek Weeda