Honderden schaatsers langs Elf Steden

LEEUWARDEN, 10 FEBR. Het Elfstedenparcours lag er prachtig bij. Alleen had het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden de tocht nog niet uitgeschreven. Honderden enthousiaste schaatsers hadden daar ook geen vertrouwen meer in. Zij legden gisteren massaal de tweehonderd kilometer lange rit af.

De secretaris van het Elfsteden-bestuur, Gustaaf Witsen Elias, was even als toeschouwer op de Bonkevaart aanwezig. Hij zag vele schaatsers finishen. “Het was een mooie dag. Misschien is het probleem met de niet-ingelote potentiële leden en de zwartrijders nu wel opgelost. Zij hebben allemaal hun kans gehad”, sprak Witsen Elias cynisch.

De “Elfstedentelefoon” van de Vereniging heeft twee dagen roodgloeiend gestaan. Uit het hele land kwamen boze reacties. “Stomme Friezen”, was nog een gematigde uitdrukking, aldus een telefoniste. Het Elfsteden-bestuur achtte de afgelopen dagen het uitschrijven van een tocht nog niet verantwoord. De weersverwachting was te somber.