Heilige grond

Het houten clubhuis van de hockeyvereniging Klein Zwitserland is een Noors ontwerp en had net als veel andere Scandinavische ontwerpen gras op het dak.

Het regenachtige Nederlandse klimaat zorgde echter voor veel lekkages, het gras werd al na een jaar verwijderd. Aanvankelijk waren in het Haagse duingebied vooral kwekerijen. Vanaf 1938 was Klein Zwitserland de locatie van de hockeyclubs HHIJC (Haagsche Hockey en IJshockeyclub) en TOGO (Tot Ons Genoegen Opgericht). Een loopbrug en een sloot dienden als scheidslijn. Het verhaal gaat dat de ballen die op het terrein van de belendende vereniging terechtkwamen, uit balorigheid niet werden teruggegooid. HHIJC was in de jaren vijftig onverslaanbaar, met bekende coryfeeën als Roepie Kruize en Piet Bromberg. In 1974 ontstond de fusievereniging HC Klein Zwitserland. De gebroeders Kruize en de gebroeders Steens stonden aan de basis van acht landstitels op rij. Tegenwoordig is HCKZ een bescheiden middenmoter in de mannenhoofdklasse.