Grote investering van de baan; Aldel gered door voordelig stroomcontract

DELFZIJL, 10 FEBR. Hoogovens heeft voor de dochteronderneming Aluminium Delfzijl (Aldel) een voordelig energiecontract tot en met 2005 gesloten met de Samenwerkende Electriciteits Produktiebedrijven (SEP) en het noordelijke energiedistributiebedrijf Edon.

Daarmee is de investering van 500 miljoen gulden in een nieuwe fabriek in Delfzijl van de baan. Hoogovens wilde alleen in een nieuwe aluminiumsmelterij investeren als er een contract gesloten kon worden voor dertig jaar. “Het had mooier kunnen zijn, maar ook veel slechter. We zijn niet ontevreden”, aldus H. Vrins, lid van de Raad van Bestuur van Hoogovens. Zonder energiecontract had Aldel na 1998 moeten sluiten en waren 600 mensen op straat komen te staan.

In 1998 loopt de 'potjesgascontract' af, een regeling uit 1966 op grond waarvan bedrijven uit het noorden van het land goedkoper aardgas kregen geleverd. De laatste jaren van de potjesgasregeling is verwerkt in het nieuwe commerciële contract. Over de inhoud van het contract, dat direct ingaat, wil Hoogovens geen mededelingen doen.

Hoogovens verwacht nu een investering te doen van circa 150 miljoen gulden voor renovatie van de verouderde smelterij, waarmee zogeheten primair aluminium wordt geproduceerd. Vrins zei er vanuit te gaan dat de smelterij over tien jaar wordt gesloten en de produktie van primair aluminium wordt overgeheveld naar een land waar energie goedkoper geleverd kan worden. Hij noemde het Midden Oosten, IJsland, Zuid-Amerika of Canada. Naast een smelterij heeft Aldel een gieterij waar primair of gerecycled aluminium wordt omgesmolten. Daar werken 150 van 600 werknemers. Volgens Vrins zal het niet economisch verantwoord zijn over tien jaar de gieterij alleen voort te zetten. Hoogovens heeft daarom een convenant gesloten met de rijksoverheid, de provincie Groningen, de gemeente Delfzijl en de Noordelijke ontwikkelingsmaatschappij NOM om op zoek te gaan naar nieuwe activiteiten voor een 'aluminiumpark' in Delfzijl. Vrins liet echter weten dat dat niet tot elke prijs zal gebeuren.

FNV-bestuurder F. Westenbrink is blij dat sluiting van Aldel voorlopig van de baan is, maar teleurgesteld dat de nieuwe smelter er niet komt. “Hoogovens had wel wat meer naar de mogelijkheden mogen kijken en minder naar de risico's.” Hoogovens heeft er volgens hem nooit echt aan getrokken om meer activiteiten naar het Eemsmond-gebied te halen, terwijl Akzo dat wel heeft gedaan.