Dossiers vliegers bij het vuilnis gevonden

ROTTERDAM, 10 FEBR. Bij een Amsterdamse handelaar in tweedehands goederen zijn mappen met vertrouwelijke beoordelingsrapporten over vliegeniers gevonden. Zowel het functioneren tijdens testvluchten als de psychologische toestand van de piloot worden hierin beschreven.

De verslagen, bijgewerkt tot 1989, zijn afkomstig van de afdeling Gedragswetenschappen van het ministerie van Defensie, directie personeelszaken Koninklijke Luchtmacht. Deze dienst test piloten bij een sollicitatie naar een andere functie of bij twijfels over het functioneren van een medewerker.

De Amsterdammer vond de verslagen tijdens zijn wekelijkse tocht langs de vuilnis op een bedrijventerrein in het westen van de hoofdstad. Het gaat om negentien verslagen. Enkele zijn zeer gedetailleerd en bevatten correspondentie van luchtmacht-psychologen over een piloot.

Van één persoon wordt de gezinssituatie waarin hij is opgegroeid uitgebreid besproken. Hij moet omkijken naar een andere functie binnen de luchtmacht, luidt de conclusie. De man is niet zelfverzekerd genoeg om onder spanning de juiste beslissingen te nemen.

De vliegrapporten - vooral over helikopterpiloten (Alouette) die tot voor kort bij de strategische luchtstrijdkrachten op vliegbasis Deelen waren gestationeerd - zijn niet erg gedetailleerd. Bij het vliegen wordt vooral gelet op het psychologische functioneren van de betrokkene.

Een woordvoerder van de Luchtmacht “betreurt het ten zeerste” dat vertrouwelijke en persoonlijke informatie op straat terecht is gekomen. Volgens hem zijn de mappen kwijtgeraakt toen de staf van de luchtmacht vorig jaar nieuw meubilair kreeg. Een van de kasten is toen niet leeggehaald, waardoor de documenten buiten de deur belandden. De opkoper van het afgedankte kantoormeubilair heeft, na ontdekking, de mappen terugbezorgd bij het ministerie van defensie. Mogelijk is op dat moment ook een aantal mappen bij de vuilnis beland. De woordvoerder meldt dat er inmiddels maatregelen zijn genomen om het zoekraken van vertrouwelijke informatie in het vervolg te voorkomen.