Baan onttrekt zich aan misère op beurs

ROTTERDAM, 10 FEBR. Opnieuw was de Amsterdamse effectenbeurs in de ban van de obligatiemarkt. Twee weken geleden leefde vooral de vrees voor een stijging van de lange rente, in de afgelopen week manifesteerde zich daadwerkelijk een oplopend rendement op tienjarige staatsobligaties tot 6,15 procent.

De uitstekende stemming in de VS, waar de toonaangevende Dow Jones-index donderdag de grens van 5500 punten doorbrak, bezien Nederlandse beleggers met scepsis. De AEX-index, graadmeter van het semntiment op de Amsterdamse beurs, handhaafde zich ternauwernood boven de grens van 500 punten op 501,99.

Automatiseerder Baan Company ontrok zich aan de misère en steeg de afgelopen week met ruim een tientje tot 85,50 gulden. Twee weken geleden noteerde het aandeel nog 69,40 gulden. In vergelijking met de koers van negen maanden geleden is de opmars nog imposanter. Het aandeel werd op 23 mei voor 25,80 gulden op de Amsterdamse beurs geïntroduceerd en sloot de eerste handelsdag dag op 39,50 gulden.

De ster aan het firmament van de Nederlandse beurs wordt in het thuisland nauwelijks door analisten gevolgd. “Wij denken er wel over na”, zegt S. Vrolijk van ING Barings, “maar op dit specifieke terrein hebben de Amerikanen voorlopig nog een voorsprong. Je moet daar als Nederlands analist wel iets aan toe kunnen voegen, anders moet je het niet doen.”

Baan kan straks volop profiteren van de hoge waardering die beleggers het bedrijf toekennen. Binnenkort brengen de 'oude' aandeelhouders van het bedrijf, waaronder de familie Baan, nog eens 4 miljoen stukken naar de beurs. Dat gebeurt door een consortium onder leiding van Goldman Sachs.

Toch lijkt aandacht van Nederlandse analisten voor Baan niet misplaatst. Het bedrijf is niet alleen op de beurs bezig met een indrukwekkende opmars. De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal ziet in Baan, blijkens een artikel van vorige week, de belangrijkste uitdager van de Duitse marktleider SAP in de groeimarkt voor softwarepakketten waarmee logistieke en financiële processen in industriële ondernemingen gestroomlijnd kunnen worden.

M. van Winden van Robeco Effectenbank is eén van de weinige analisten die Baan intensief volgen. Hij noemt de automatiseerder “een soort vervanger voor McKinsey”. Volgens Van Winden brengt de programmatuur van Baan “evenals het organisatieadviesbureau de produktietijd en de kosten scherp omlaag. Voor dergelijke produkten kun je bijna een oneindig bedrag vragen.”

Baan heeft de concurrentie (naast marktleider SAP het Amerikaanse Oracle) de afgelopen maanden diverse malen afgetroefd. Het bedrijf sleepte grote orders binnen van onder meer Boeing, Mercedes, Philips en Northern Telecom.

“De opdracht van Boeing was deze zomer het breekijzer voor de Amerikaanse markt”, zegt Van Winden. Volgens de analist gaan in Amerika geruchten dat ook autofabrikant Ford met de software van Baan de produktietijd fors wil gaan bekorten.

Volgens de analist betalen beleggers voor Baan op het moment maar liefst 90 maal de jaarwinst, maar hij vindt niet dat het aandeel is overgewaardeerd. Baan bracht begin deze maand uitstekende kwartaalcijfers naar buiten. Over het vierde kwartaal van 1995 is de winst van Baan gestegen tot 6,8 miljoen dollar (11,4 miljoen gulden) tegenover 1,3 miljoen dollar een jaar eerder. “Dat is natuurlijk een enorme stijging” zegt Van Winden. Het illustreert dat Baan inderdaad een 'groeiaandeel' is, en dat rechtvaardigt de hoge prijzen die er nu voor worden betaald.

Van der Meij van NIB Strating signaleert dat de cijfers van Baan nog mooier zijn dan wordt getoond. “Er is een fors bedrag afgeschreven voor ontwikkelingskosten”, zegt hij. Volgens Van der Meij was het niet onredelijk geweest als een deel van deze kosten in een later stadium op het resultaat in mindering was gebracht.

Naast de snelgroeiende winst is het enthousiasme van Van Winden voor Baan gestoeld op een argument dat buitenlandse beleggers mogelijk ontgaat. “Baan is een calvinistisch bedrijf”, zegt hij, doelend op de achtergrond van de gebroeders Baan, oprichters en enige bestuursleden van het bedrijf. “Daardoor is de aandeelhouder zeker dat zijn geld met zorg omringd wordt. Het verleden leert dat het daar bij sommige automatiseerders wel eens aan heeft ontbroken.”

In de komende week presenteren Atag, Polygram, Philips, Royal Dutch, Otra en Aalberts resultaten over 1995.

    • Michiel van Nieuwstadt