Zoete paardemelk met brokken

Orchid's Paardenmelkerij, Graafsebaan 3, 5411 RE Zeeland (N-Br). Dag. open. Inl 0486-453777. Dit is de 14de aflevering van Paardengek. Volgende keer: Zweep en sporen

Hallo allemaal

Jullie zullen wel denken: 'Hee, een paardenmelkerij?' Ja, ik weet eigenlijk ook pas sinds kort dat het bestaat. Mijn zusje heeft eczeem en we wisten niet wat we daartegen moesten doen. We lazen toen toevallig in een boekje dat paardenmelk heel erg goed is tegen eczeem, allergieën en allerlei andere ziekten. We dachten: 'Laten we dat maar eens proberen'. En inderdaad, het eczeem van mijn zusje wordt minder van die melk. Daarom kwam ik op het idee om een stukje te schrijven over de paardenmelkerij.

Orchid's paardenmelkerij ligt in het plaatsje Zeeland in de provincie Noord-Brabant. Het wordt door twee mensen gerund: Paul en Carla van der Laar. Ze hebben ongeveer 120 paarden. Niet dat ze alle 120 melk geven. Om paarden melk te laten geven moet de merrie eerst een veulentje hebben. Dan pas kun je haar melken. De merrie moet dus eerst gedekt worden. Een merrie is zo'n elf maanden dragend en het duurt daarom wel even voordat zo'n merrie melk geeft. “Er zijn nu zo'n 45 melk-merries”, legt Carla uit als we over het terrein lopen. Wat mij opviel is dat de paarden gewoon loslopen in een grote schuur en niet apart in stallen staan. Carla vertelt dat de paarden dat prettig vinden omdat het kudde-dieren zijn. “Ook voor ons is het makkelijker”, zegt Carla. “Ze staan nu in een rij om gemolken te worden. Anders moeten we ze steeds uit hun stal halen.” De merries worden vijf keer per dag gemolken. Paul en Carla doen dat om de beurt.

Het melken gaat in principe hetzelfde als bij koeien. Alleen moet het allemaal veel voorzichtiger gebeuren. Eerst wordt de uier schoongemaakt met een doekje, dan wordt het melkapparaat aan de uier gezet. Wat grappig is dat de paarden echt staan te wachten om gemolken te worden. Ze weten dat ze, als ze eenmaal in het melkkamertje staan, brokken krijgen. “Ja,” zegt Carla, als we bij het melken aan het kijken zijn. “Ze vinden het prachtig om gemolken te worden.”

Maar wat gebeurt er met de veulentjes? Zij zorgen er tenslotte voor dat de merrie melk geeft. “De merrieveulentjes die geboren worden houden we voor een deel aan,” zegt Carla. “De hengsten worden als ze drie jaar zijn bijna altijd verkocht. Of er moet een hele goede tussen zitten. Dan gaan we ermee dekken.”

De meeste paarden op de paardenmelkerij zijn van het New Forrest-ras. Ze zijn heel makkelijk in de omgang en dat is natuurlijk ideaal. Als we door de schuur lopen zien we een pony met een brede bles. “Anouk!” roept Carla naar de pony. De neusvleugels van Anouk trillen en je hoort een zacht gehinnnik.

Paardenmelk ziet er een beetje uit als kokosmelk, is niet vet en smaakt een beetje zoetig. Ik vind het niet zo lekker, maar mijn zusje vindt het niet vies. Carla en Paul drinken ook niet alleen maar paardenmelk. Waarom is paardenmelk nu eigenlijk zo goed? “Nou,” antwoordt Carla, “er zitten bacterieën in die de schadelijke bacterieën in de darmen van een mens verdrijven.” Paardenmelk is meer een medicijn. Zo kom je van een heleboel ziektes af, zoals eczeem.

Orchid's paardenmelkerij is op een hele gekke manier aan z'n naam gekomen. Paardenmelkerij is natuurlijk niet gek, maar Orchid's? Dat komt omdat Carla orchideeën mooie bloemen vindt. De paarden heten allemaal met hun voornaam 'Orchid'. Als je dus ooit een paard tegenkomt met 'Orchid' voor zijn naam dan komt hij bijna zeker van de paardenmelkerij van Carla en Paul.

    • Eva van Ekelenburg