VS willen 'Playmates' weren van Internet

ROTTERDAM, 9 FEBR. De nieuwe Amerikaanse wet op de telecommunicatie zal er niet toe leiden dat Playboy's World Wide Web site van Internet zal verdwijnen. Volgens de wet is het doorgeven van 'onfatsoenlijk materiaal' via het wereldwijde computernetwerk een misdaad, maar Playboy is niet van plan de berijders van de elektronische snelweg hun Playmate of the Month te onthouden.

“Hemel lief, nee, natuurlijk doen we dat niet en we veranderen evenmin iets aan de inhoud”, aldus woordvoerster Martha Lindeman. Of de pets die Playboy op Internet brengt wel of niet onder het wettelijk geformuleerde begrip onfatsoenlijk vallen is nog niet duidelijk. “Heeft de afbeelding van een naakte vrouw per definitie een seksuele lading? Als dat het geval is, dan beschikt elk museum over onfatsoenlijke stukken”, aldus Lindeman.

Volgens de juist van kracht geworden wet kan een overtreder een boete worden opgelegd van maximaal 250.000 dollar en twee jaar gevangenisstraf. Terwijl president Clinton de wet gisteren met zijn handtekening bekrachtigde, heeft de Amerikaanse Unie voor de Burgerrechten een procedure aangespannen om de wet ongedaan te maken. Op het Internet is een protestcampagne begonnen onder het motto 'Paint it black'. Uit woede over wat zij beschouwen als “een aanslag op de vrijheid van meningsuiting” geven honderden 'sites' 48 uur lang hun informatie op een zwarte achtergrond.

De nieuwe wet vervangt die van 1934. De wet dereguleert kabeltarieven en geeft media-concerns en lokale en internationale telefoonmaatschappijen een grotere vrijheid zich op elkaars terrein te begeven. Voorstanders geloven dat de economie daar baat bij zal hebben. Tegenstanders zeggen dat de wet zal leiden tot banenverlies en stijgende tarieven. De telecommunicatie-industrie in de VS zet jaarlijks 700 miljard dollar om, een zesde van de Amerikaanse economie.

Het nu wettelijk vastgelegde verbod op de verspreiding van 'expliciet seksueel materiaal' via media die ook voor minderjarigen toegankelijk zijn - zoals het openbare Internet - is een traditioneel deel van de Internetgemeenschap een doorn in het oog. Het Internet, dat nooit een 'centraal bestuur' heeft gekend, houdt dan op een plaats te zijn waar niemand een blad voor de mond hoeft te nemen, of zijn gedachten nu politiek correct zijn of niet. Deelnemers van discussiegroepen over onderwerpen als abortus en homoseksualiteit vrezen van hun podium te worden beroofd.

Wie op het Internet zoekt onder 'XXX' of 'sex pictures' krijgt binnen de kortste keren compromitterende beelden en aanbiedingen op zijn scherm. Veel aanbieders daarvan bevinden zich buiten de Amerikaanse jurisdictie.