Utrechts Psalter op muziekfestival

UTRECHT, 9 FEBR. Het vijftiende Festival Oude Muziek in Utrecht geeft van 30 augustus tot en met 8 september veel aandacht aan het Utrechts Psalter, een monumentaal psalmenboek uit de tijd van Karel de Grote. Tijdens en na het festival is het werk te zien in het Utrechtse museum Catharijneconvent, samen met drie op de Psalter geïnspireerde psalmboeken en dertig andere topstukken die het boekwerk in een context plaatsen. Het Utrechts Psalter, in de eerste helft van de negende eeuw vervaardigd in de Benedictijner abdij van Hautvillers bij Reims, is het belangrijkste geïllustreerde handschrift dat in Nederland wordt bewaard.

Op het festival doen vijftien internationaal bekende ensembles een poging het Psalter, dat overigens geen muzieknotatie bevat maar wel veel afbeeldingen van instrumenten, te doen herleven. Ook klinken grootse psalmzettingen uit latere perioden, zoals van Claudio Monteverdi. Simon Mundy, de nieuwe Schotse festivaldirecteur, wil grotendeels afstappen van de thematische programmering, omdat die te knellend werkt. Het budget van ruim een miljoen gulden moet volgens hem omhoog om vergelijkbare festivals in het buitenland te kunnen bijbenen. (ANP)