Twijfel aan omvang tegoeden van Holocaust-slachtoffers

JERUZALEM, 9 FEBR. Joodse instanties hebben gisteren hun twijfel geuit ten aanzien van een mededeling van Zwitserse banken dat deze voor niet meer dan 32 miljoen dollar aan niet-opgeëiste tegoeden van kennelijke slachtoffers van de Holocaust herbergen. “Twintig of dertig jaar geleden zeiden ze dat ze minder dan tien miljoen hadden (..) en nu hebben ze dertig miljoen gevonden”, zei de voorzitter van het Joods Agentschap, Avraham Burg. “Laten we nog eens dertig jaar wachten en kijken waarmee ze dan komen.”

De Zwitserse banken zijn vorig jaar gaan zoeken naar niet-opgeëiste tegoeden van slachtoffers van de nazi's nadat joodse organisaties hen ervan hadden beschuldigd een bedrag van mogelijk zeven miljard dollar achter te houden. Veel joden uit Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europa hadden indertijd uit vrees voor de nazi's rekeningen geopend in Zwitserland.

Burg wees erop dat hij samen met de voorzitter van het Wereld Joods Congres, Edgar Bronfman, maandenlang had onderhandeld met Zwitserse bankiers. Dezen hadden ermee ingestemd met hun organisaties samen te werken bij het opsporen van de tegoeden. Maar de banken waren deze week uiteindelijk volgens Burg zonder verdere consultatie met hun bekendmaking gekomen.

“De zaak is afgehandeld zonder de medewerking van alle betrokken partijen”, aldus een gezamenlijke verklaring van Burg en Bronfman. “Vandaar de twijfel. We vragen ons af, wat hebben ze te verbergen?”

Een woordvoerster van de Associatie van Zwitserse Banken toonde zich verbaasd over de reactie van de joodse organisaties. “Niemand kan serieus beweren dat wij de slachtoffers niet ernstig nemen”, zei ze. Iedere Zwitserse bank is verplicht de erfgenamen van een overleden cliënt op de hoogte te stellen; het bankgeheim verhindert dat niet. (AP, AFP)