Turks ex-raadslid in Arnhem verdacht van handel in drugs

ARNHEM, 9 FEBR. De commissie-Van Traa vermoedt dat een Turks ex-raadslid voor het CDA in Arnhem banden met de heroïnehandel heeft. De commissie wordt in dat vermoeden gesteund door het gemeentebestuur van de Gelderse hoofdstad.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigde dat “het vermoeden bestaat dat het voormalig raadslid bij de heroïnehandel betrokken is”. De gemeente komt tot die conclusie na lezing van het eindrapport van de commissie-Van Traa en na eigen informatiegaring door politie en justitie. De gemeente zal verder geen stappen ondernemen om duidelijkheid te krijgen, aldus de woordvoerder. “Dat is een taak van justitie.”

De enquêtecommissie heeft in Arnhem voor veel onrust gezorgd. Direct na de verschijning van het eindrapport, vorige week donderdag, meldde de commissie dat in Arnhem een Turks gemeenteraadslid zijn huis door een criminele organisatie liet gebruiken als opslagplaats. Bovendien, zo meldde het rapport, bestond het vermoeden dat een Koerdisch raadslid banden had met de drugshandel. De twee opmerkingen waren opgenomen in een deel van het eindverslag dat handelt over de georganiseerde misdaad in Arnhem, Nijmegen en Enschede. In beide gevallen kon de opmerking evenwel uitsluitend betrekking hebben op een Turks ex-raadslid en een Koerdisch ex-raadslid uit Arnhem.

Beide opmerkingen zijn echter fout, zo liet commissie-voorzitter Van Traa burgemeester Scholten van Arnhem eerder deze week hoogstpersoonlijk weten per fax. “In een Arnhems onderzoek betreft het niet een Turks gemeenteraadslid, maar een Turks aspirant-gemeenteraadslid (...) uit een gemeente buiten Arnhem.” Ook de zinsnede over het Koerdische raadslid bleek onjuist. “Niet van een Koerdisch, maar van een Turks raadslid wordt vermoed dat hij banden heeft met de heroïnehandel. Dit raadslid is niet herkozen.”

Daarmee was het Koerdische ex-raadslid H. Kaynak, de vorige raadsperiode actief voor GroenLinks in Arnhem, vrijgepleit. Hij wil een schriftelijk excuus van de Tweede Kamer voor het voorval, om zo bij anderen alle twijfel over zijn reputatie weg te nemen. Volgens Kaynak is de schade die door de commissie- Van Traa is aangericht, niet meer te herstellen. “Waar rook is, zal ook wel vuur zijn, zo zullen de mensen denken. Mijn toekomst is geschaad, zoniet verpest”, aldus Kaynak.

Na de correctie van Van Traa ging de beschuldigende vinger naar voormalig CDA-raadslid K. Cosgun, beëdigd tolk-vertaler en onder andere werkzaam voor politie en justitie. In geen van de andere twee gemeenten bevindt zich een niet-herkozen Turks raadslid. Weliswaar had ook Enschede in de vorige raadsperiode een Turks raadslid, maar die werd wel herkozen.

Cosgun werd op een onverkiesbare plaats gezet door de toenmalige voorzitter van het CDA afdeling Arnhem, G. Baas. “Een integere vent”, aldus Baas over Cosgun. “Het lijkt me niet voor de hand liggen dat hij bij de drugshandel betrokken is. Zijn broer was wel actief in dat milieu en heeft ook vastgezeten.”

Cosgun was niet voor commentaar bereikbaar. Hij liet al eerder weten op geen enkele wijze bij de drugshandel betrokken te zijn en heeft een advocaat ingeschakeld om zijn onschuld aan te tonen.