Triphop op de gedempte tonen van de bas; Onderwaterwereldmuziek

Concert: Dope On Plastic-tour. Gehoord: 8/2 Paard, Den Haag. Herhaling: 9/2 Melkweg/Max, Amsterdam; 10/2 Effenaar, Eindhoven; 11/2 Doornroosje, Eindhoven.

Wat is het geheim van triphop? De Dope On Plastic-sessie gisteravond in het Paard in Den Haag, waar rond middernacht nog steeds maar een tiental bezoekers was, bood de gelegenheid daar eens rustig over na te denken.

Afgezien van één meisje in een fel oranje regenpak dat zich vrijelijk dansend door de ruimte bewoog, waren de zaal en het podium het eerste uur leeg. De lage ruimte met de transparant blauwe achterwand leek nog het meest op een onbewoond aquarium. Een ouderwetse spiegelbol tekende een patroon van lichtvlekjes op de muur, als de zon op het water.

De triphop was afkomstig van een onzichtbare dj. Triphop heeft een ingehouden swingend ritme en onderscheidt zich met dat lage tempo van de meeste andere hedendaagse dansmuziek. Synthesizerloopjes golven door het geluidsbeeld, net als de toevallig langsspelende trompetriedels of voorzichtige pianodeuntjes. De basis wordt gevormd door de hiphop-achtige drums en gedempte bas, terwijl de andere elementen om de beurt aan bod komen. Zo wordt triphop nooit vol, er worden steeds adempauzes opengelaten. Het effect is omfloerst, als in een onderwaterwereld.

De tournee 'Dope On Plastic' is vernoemd naar een serie verzamel-cd's met triphop die wordt uitgebracht door het Britse platenlabel React. Gisteravond werden de platen gedraaid door dj's John Stapleton en het duo A.P.E., en was er een optreden van het trio Kitachi. Maar hun dichtgemetselde synthesizerwolken detoneerden ruw met de subtiele bouwsels die de dj's hadden laten horen.

Deze tour is na die van Mo'Wax en Ninja Tunes de derde in de afgelopen twee maanden die een groepje triphop-artiesten en dj's van één platenmaatschappij presenteert. De triphop die op deze avonden gedraaid wordt is typische 'club'-triphop; anders dan bij de muziek van pioniers als Massive Attack en Tricky ontbreken de vocalen. Club-triphop is anoniemer, maar wel creatief en gemoedelijk. En groeiend in populariteit, behalve op donderdagnacht in het Paard in Den Haag terwijl het buiten tien graden vriest.

    • Hester Carvalho