Tennissers op voorsprong door overwinning Eltingh

JAIPUR, 9 FEBR. Het Nederlandse Davis Cup-team heeft vandaag tegen India een 1-0 voorsprong genomen. Jacco Eltingh won in drie sets (6-4, 7-5 en 6-4) van de sterkst geachte Indiase speler Leander Paes. Daarna speelde Jan Siemerink tegen de nummer 386 van de ATP-wereldranglijst Mahesh Bhupathy. Hartstochtelijk aangevuurd door een luid trommelende Indiase menigte speelde Bhupathy een verrassend sterke partij tegen de huidige nummer twintig van de wereld. Het duel werd in de vijfde set gestaakt. Invallende duisternis en een opkomende storm maakten verder spelen onmogelijk. De stand was 3-2 in het voordeel van de Indiase speler. Siemerink heeft de servicebeurt. Het duel wordt morgen uitgespeeld.

Onder het toeziend oog van bondscoach Franker en van reserve Richard Krajicek had Siemerink vooral in de eerste twee sets niet terug van het agressieve spel van de jonge Indiër. Na een kleine twee uur keek hij, tot groot enthousiasme van het Indiase publiek, tegen een achterstand van 2-0 in sets aan. Daarna vocht Siemerink echter onder een steeds dreigender onweerslucht terug en schreef de derde en vierde set echter beide met 6-4 op zijn naam.

De eerste partij van Eltingh in het kleine, bouwvallige stadion van Jaipur verliep boven verwachting gemakkelijk. Van de aanpassingsproblemen met het droge gras, waarvoor bondscoach Stanley Franker vooraf had gevreesd, viel niets te merken. Gevraagd of het meeviel tegen de vooral in Davis Cup-wedstrijden geduchte Paes, zei een tevreden Eltingh na afloop: “Het scenario liep inderdaad perfect, dus dan kun je zeggen het valt mee. Ik maakte in elke set één break en ik win ik alle drie de sets. Dus wat het gras betreft, verliep alles perfect.”

Eltingh, die juist wegens zijn goede prestaties op gras de voorkeur van Franker had gekregen boven de uit vorm zijnde Krajicek, speelde vanaf het allereerst begin vol zelfvertrouwen en dwong de enkele weken door een ziekte gevelde Paes meteen al in diens eerste service-game in het defensief. Paes moest het uiterste uit zich halen om na vier keer deuce het initiatief niet direct te verliezen.

Paes zelf had vooraf gezegd zich fit te voelen en er vooral naar te streven snel in het spel te komen. Maar in de eerste set kon hij de zich soepel over de baan bewegende Eltingh geen moment serieus bedreigen. Vooral de service-games van Eltingh waren bijna een formaliteit. Bij de stand 4-4 gebeurde het onvermijdelijke en brak Eltingh voor het eerst door de service van Paes, een fraaie snoekduik van de laatste bij het laatste punt ten spijt. Eltingh sleepte daarna de eerste set moeiteloos in de wacht.

Pas halverwege de tweede set vertoonde Eltingh voor het eerst enige onzekerheid en werd hij geconfronteerd met een breekpunt op eigen service. Maar Eltingh bleef koel en hield het heft in handen. Na wederom een moeizame service-game van zijn kant, slaagde Eltingh er bij de stand 5-5 echter toch weer in de service van de zwoegende Paes te doorbreken. Vervolgens schreef hij ook de tweede set op zijn naam. “Na die tweede set, voelde ik me erg zeker”, aldus een tevreden Eltingh naderhand. “Ik geef namelijk in dat stadium haast nooit een partij weg.”

Vol zelfvertrouwen wachtte Eltingh vervolgens rustig op zijn kans om de partij te beëindigen. Paes stribbelde nog wat tegen, maar leek ditmaal niet in staat om zich in zo'n ongustige positie opnieuw op te laden, zoals hij in bijna verslagen positie enkele maanden geleden tegen de Kroaat Goran Ivanisevic wel deed. Bij de stand 4-4 ging het opnieuw mis voor hem en brak Eltingh zijn service voor de derde maal, om de wedstrijd daarna koel uit te serveren.

Siemerink liet zich aanvankelijk enigszins overbluffen door het jeugdige enthousiasme van Bhupathy, die duidelijk inspiratie putte uit de luidruchtige Indiase ambiance. De aammoedigende Bhupa-Bhupa-kreten klonken luid door het stadionnetje en overstemden ruimschoots de enkele tientallen, in sommige gevallen met oranje tulbanden uitgeruste Nederlandse studenten.

Siemerink had weinig kijk op het scherpe spel van Bhupathy, die plotseling veel meer bleek te kunnen dan zijn plaats op de internationale ranglijst suggereerde. De service van Bhupathy was dikwijls net op de lijn en ook zijn volleys waren nauwelijks te bespelen.

Na een makkelijk verloren eerste set, tekende zich al een krachtiger verzet af in de tweede set. Siemerink had zelfs bij de stand 6-5 een setpoint maar verzuimde dat te benutten. Bij de tie-break verloor hij zijn zenuwen en werd bovendien nog benadeeld door een dubieuze arbitrale beslissing. Met 7-4 ging hij ten onder.

Daarna stelde hij echter orde op zaken en won vervolgens zonder al teveel moeite de twee volgende sets. Hij begon steeds meer kijk te krijgen op het spel van zijn tegenstander, totdat de storm en de invallende duisternis verder spelen onmogelijk maakten.

    • Floris van Straaten