Stichting wil soapster betalen als hij leest

AMSTERDAM, 9 FEBR. Acteurs moeten in populaire televisiesoaps meer gaan lezen. De Stichting Lezen wil daar zelfs voor betalen. Als de jongeren nu eens in soaps zouden zien dat lezen leuk is, en bovendien ook nuttig, zullen ze misschien de televisie uitlaten en vaker een boek pakken, hoopt de stichting.

Vreemd is dat niet, vindt C. van Willenswaard, plaatsvervangend directeur van de stichting. “Het is heel gebruikelijk om een produkt op televisie te pluggen door het regelmatig in beeld te brengen. Vroeger waren dat vaak Caballero-sigaretten, maar het kunnen net zo goed ideële produkten zijn, zoals lezen.”

Uit onderzoek dat de stichting heeft laten doen, blijkt dat lezen op televisie en in films een slecht imago heeft. In populaire soapseries is lezen altijd een “inactieve bezigheid”.

“Maar lezen kan ook als een actieve bezigheid worden getoond. Als in een soapserie bijvoorbeeld weer eens twee personen een probleem hebben, kan één van de twee een naslagwerk pakken om naar een oplossing te zoeken. En twee hoofdpersonen kunnen ook eens een keer een gesprek voeren over een boek dat ze pas hebben gelezen. Het gaat erom dat lezen op een positieve manier onder de aandacht komt.”

Gemiddeld leest een Nederlander 43 minuten per dag en kijkt hij twee uur televisie. Jongeren lezen waarschijnlijk nog minder. “Voor jongeren is het probleem groter omdat zij zijn opgegroeid in de televisiecultuur. Voor hen is het niet langer vanzelfsprekend informatie uit geschreven woord te halen. Dat is een enorme verarming. En wij zijn niet de enige die dat vinden. Daar is grote maatschappelijke zorg over.”

De Stichting Lezen krijgt elk jaar zes miljoen van het ministerie van Onderwijs en Cultuur om de 'ontlezing' te bestrijden. Een deel van dat budget kan worden gebruikt om boeken in soapseries te 'pluggen'. “Maar het is nog een voorlopig plan”, zegt Van Willenswaard. “Ik heb van anderen begrepen dat het pluggen van ideële produkten in populaire televisieprogramma's niet altijd goed overkomt. Het Rode Kruis heeft weleens wat geprobeerd met gezond leven, maar dat werd totaal verkeerd begrepen.”