'Slechtste huisbaas' krijgt wrakke ladder

AMSTERDAM, 9 FEBR. De huurdersvereniging De Pijp in Amsterdam heeft gisteren een monument onthuld voor de slechtste huisbaas in dit stadsdeel. De vereniging bracht ook een zwartboek uit, waarin huurders hun beklag doen over het makelaarskantoor Peters & Van der Vloodt.

Het monument, een wisseltrofee, bestaat uit een ladder gemaakt van “het rotste hout” dat te vinden is en is “gegarandeerd binnen een jaar bouwvallig”, aldus de woordvoerder van de huurdervereniging. “Wij zijn doodziek van huisbazen die alleen maar denken aan geld verdienen, die huizen laten verkrotten en die ons, de huurders, negeren. Maar wat ze niet negeren is de jaarlijkse huurverhoging”, zei hij.

Een huurster kwam, zo staat in het zwartboek, daartegen in opstand en besloot naar de huurcommissie te gaan omdat in haar woning sprake was van ernstige lekkage, beschimmelde muren en ook was de stortbak van de WC doorgeroest. Het verzoek tot huurverlaging werd aangetekend verzonden naar Peters & Van der Vloodt, dat niets van zich liet horen.

De huurcommissie achtte, na inspectie van de woning, het verzoek om huurverlaging gegrond. De huurster kreeg ook een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Ter zitting verklaarde de vertegenwoordiger van het makelaarskantoor dat de aangetekende brief nooit was ontvangen. De kantonrechter besloot vervolgens een kijkje in de woning te nemen waar het water, zo staat in het zwartboek, rustig langs de muur sijpelde. De huurster werd ook door de kantonrechter in het gelijk gesteld.

Volgens de huurdersvereniging durven veel mensen niet te klagen over de slechte staat van hun woning, uit angst te worden weggepest door de huisbaas.

“Als u niet tevreden bent moet u maar uitkijken naar een andere woning”, kreeg een huurder te horen die niet langer kon leven met de gebreken in zijn woning. Die varieerden van verrotte kozijnen, lekkend toilet tot een buitendeur die niet sloot. In het zwartboek verzucht hij: “De makelaar doet helemaal niets. Misschien moet ik maar een koopwoning zoeken.”