Samsung sluit megacontracten af

Samsung Electronics is vorig jaar Texas Instruments als producent van halfgeleiders gepasseerd en op de wereldranglijst nu zesde. Een verdere opmars lijkt verzekerd nu deze divisie van het gelijknamige Zuidkoreaanse concern voor 65 miljard dollar (107,6 miljard gulden) aan contracten in de wacht heeft gesleept. De opdrachtgevers zijn een tiental niet nader aangeduide grote computermakers. De contracten hebben een looptijd van vijf jaar. De elektronicadivisie was vorig jaar goed voor een winst van 2,5 biljoen won (5 miljard gulden), ruim twee keer zoveel als de 945 miljoen won over 1994. De halfgeleiderproduktie bracht het meeste geld in het laatje.

Samsung Electronics zette vorig jaar voor 7,3 miljard dollar aan halfgeleiders om, een stijging van 743 procent terwijl de wereldproduktie met “slechts” 40 procent groeide tot 154,7 miljard dollar. Samsung vergrootte daardoor zijn marktaandeel tot 5,4 procent en verdrong het Amerikaanse Texas Instruments van de zesde plaats op de wereldranglijst.